Tömegvonzó programok a lovaspályán

A lovas sportok, bemutatók jegyében telt a hétvége Gyergyó­szentmiklóson. A több száz fellépőt felvonultató Székelyföldi Lovas Ünnep idén is nagyon sok érdeklődőt vonzott, nemcsak Gyergyó környékéről, hanem távolabbi településekről is.

Tömegeket vonzottak a lovas ünnep látványos programjai Fotó: Székelyföldi Lovas Ünnep / Facebook
Tömegeket vonzottak a lovas ünnep látványos programjai Fotó: Székelyföldi Lovas Ünnep / Facebook

Kezdő lovasok díjugrató versenyével kezdődött el szombaton a Gyergyói ősz egyik legnagyobb eseménye, a Székelyföldi Lovas Ünnep. Az esemény hivatalos megnyitóját délben tartották meg az ünnepélyes székelyzászló-felvonás után. Nagy Zoltán alpolgármester azt mondta, a rendezvény olyan találkozóhellyé alakult, melyet mindenki magáénak érez, és segít abban, hogy „rájöjjünk, mindannyian egy úton járunk”. Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke kiemelte, az ünnep annak az állatnak a szeretetére épül, mely sok székely család megélhetését biztosítja. – Székelyföldön minden egyre nehezebb, de nem igaz, hogy nem tudjuk a nehézséget legyőzni, nem igaz, hogy nem lehet, mert nincs pénz vagy nincs összefogás – fogalmazott beszédében Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke. Hozzátette, emeli kalapját mind a szervezők, mind a támogatók, a közönség és a fellépők előtt is, azért, amit hozzáadnak az eseményhez.
Több különféle lovas megmérettetés mellett megtartották a már hagyományos Pál Ágnes fogathajtó és díjugrató kupát, ugyanakkor számtalan látványos bemutatóra került sor, a közönség ámulva figyelte a lefekvő vagy két lábra álló szebbnél szebb lovakat és az állatok hátán felálló bátor előadókat. A vetélkedőkön profik és amatőrök is összemérték ügyességüket, mint minden évben, idén is népszerű volt például a polgármesterek csatája, mely során önkormányzati vezetők vállalták, hogy vicces vetélkedőkön igyekeznek egymást legyőzni. Idén Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós alpolgármestere végzett a dobogó legfelső fokán. A lovasprogramokon kívül sok egyéb is szórakoztatta azokat, akik kilátogattak a hétvégén a lovaspályára: kurul dobosok csaltak elő különleges hangokat hangszereikből, volt néptáncbemutató és mazsorettek is felléptek, galambot röptettek és siklóernyősök repültek. A két nap alatt idén is több ezren fordultak meg a lovas ünnep programjain.

Lázár Hajnal