Tokióra készülnek: Székelyföldön a magyar női kézilabda-válogatott

Székelyföldön kezdik a ráhangolódást az olimpiai játékokra Fotó: mksz.hu

A 2008-as pekingi olimpia óta nem szerepelt ötkarikás játékokon a magyar női kézilabda-válogatott. Ezúttal viszont sikerült venni az akadályokat. A nyári felkészülési programban egy ötnapos székelyföldi edzőtábor is szerepel.

A tokiói olimpiára készülő magyar női kézilabda-válogatott Székelyudvarhelyen edzőtáborozik – számol be az eseményről a Székelyföldi Kézilabda Akadémia hivatalos oldala. A székelyudvarhelyi sportcsarnokban napi két edzéssel készül majd az olimpiára a június 28-án Székelyföldre érkező magyar női kézilabda-válogatott. Az Elek Gábor szövetségi kapitány által irányított csapat a tervek szerint öt napot tölt Székelyudvarhelyen és környékén. A lányok egy közönségtalálkozón is részt vennének azon a héten (június 28. és július 2. között), illetve egyik edzésükön a szurkolók is jelen lehetnének – természetesen mindkét alkalommal a járványügyi szabályok betartásával. A csapat ellátogat majd a Madarasi-Hargitára is.
Az ötnapos edzőtábort a Magyar Kézilabda-szövetség, illetve a határon túli magyar kézilabdázás támogatására létrehozott Együtt Növünk Fel! Alapítvány koordinálja. A magyar válogatott július 25-én játssza első találkozóját a tokiói olimpián.
Az olimpián 12 válogatott szerepel két hatos csoportban. A magyar válogatott a B jelű hatos csoportba került az olimpián, ahol sorrendben Franciaországgal, Bra-
zíliával, Oroszországgal, Spanyolországgal és Svédországgal küzdenek meg. Mindkét hatos csoportból az első négy jut a negyeddöntőbe. A magyar női válogatott a 2008-as pekingi szereplés után jutott ki ismét az ötkarikás játékokra.
A csoportok: A csoport: Hollandia, Montenegró, Norvégia, Japán, Dél-Korea, Angola; B csoport: Spanyolország, Orosz csapat, Magyarország, Svédország, Franciaország, Brazília.

Győzelemmel kezdtek

Megkezdődött az országos nagyifjúsági bajnokság döntője Kolozsváron, a Sipos Lóránt által irányított Székelyudvarhelyi ISK a Foksányi ISK-val csapott össze a Horia Demian sportcsarnokban. Igen szoros küzdelem bontakozott ki a kezdetektől, de tíz perc után stabilizálódott az udvarhelyiek játéka, átvették a vezetést, majd újabb tíz perc múlva sikerült kétgólosra stabilizálni az előnyüket, szünetre már úgy mehetett az ISK, hogy négy góllal vezetett. Fordulás után még tovább növelte az előnyét az ISK, hét góllal mentek már, amikor az egyébként elég durván játszó foksányiak edzője időt kért, hogy valamelyest megtörje az ISK lendületét, sikerült faragniuk a hátrányból. Azonban továbbra is 6-7 góllal ment az ISK, csupán a végjátékban sikerült két gólra feljönnie Foksánynak, az utolsó percek kemény és feszült játékot hoztak. Fél perccel a vége előtt Hintz Magornak sikerült átlövésből betalálnia, utána még dobott egy gólt hetesből Foksány, de az udvarhelyi ISK győzelme teljesen megérdemelt volt.
Tegnap a Bukaresti CSM volt az ellenfél, ám az összecsapás lapzárta után ért véget.
Országos bajnokság, ifjúsági 1-es korosztály, döntő, 2. csoport, 1. forduló: Székelyudvarhelyi ISK – Foksányi 2007 ISK 31–29 (16–12), az ISK gólszerzői: Katona Tamás 8, Hintz Magor és Szilveszter Bence 6-6, Mátyás Demeter 4, Tófalvi Tamás 3, Geréb Zalán 2, Teiu Dănuț és Menyhárt Barna 1. Játszottak még: Csutak Zsolt és Kacsó Bence (kapusok), Tófalvi Krisztián és Vári Tamás. Edző: Sipos Lóránt.

HN-öszeállítás