Tojáslégyár Gyergyóalfaluban

Gyártósor | Fotó: Laczkó-Dávid Levente

Egy hónap múlva megkezdi működését a Gyergyóalfaluban létesített to­jáslégyár, amely a tervek szerint szállodák, tészta- és péküzemek, cukrászatok, vendéglők tojásszükségleteit kívánja kielégíteni. A befektető szerint a tojáslé zacskókban, kartondobozokban való tárolása nagyban megkönnyíti majd a megrendelők munkáját.

Laczkó- Dávid Levente, a BFL Build Technology Kft. üzem ügyvezetője lapunk megkeresésére elmondta, bátran vágott bele ebbe a vállalkozásba, hiszen környékünkön számos vendéglátóegység működik, amelyeknek nagyban megkönnyíti majd a munkáját, hogy a tojáslevet csomagolva vásárolhatják meg, és könnyen tárolhatják más élelmiszerekkel együtt. Mint mondta: jelenleg számos előírást kell betartaniuk a vendéglátóegységeknek, tésztagyáraknak a tojás tárolására és felhasználására vonatkozóan, például külön hűtő szükséges a tojásnak, illetve külön mosogató, hogy a higiéniai szabályoknak is megfelelhessenek.
– Pár nappal ezelőtt 11 288 egyed 18 hetes jércét költöztettünk az üzem területén létrehozott farmépületbe. Jelenleg várjuk, hogy a tyúkok betöltsék a 20 hetet, mivel szükség van két-három hétre, amíg beindul a tojásuk. Így egy hónap múlva indulna a termelés, amikor megnő a tojáshozam – részletezte Laczkó-Dávid Levente.

Fotó: Laczkó-Dávid Levente

A cégtulajdonos elmondta, a tojásokat hőkezelik, majd 5, 10, 20 kilogrammos zacskókba és kartondobozokba csomagolják. Megjegyezte, hogy a tojásokhoz nem adnak semmilyen tartósítószert, adalékanyagot, mivel a hőkezelés természetes módon meghosszabbítja a tárolási időtartamot. A termelés egyelőre öt fővel indul, kezdetben kisebb mennyiségben gyártanak, mintát szállítanak a szállodáknak, cukrászatoknak, pékségeknek és vendéglőknek, amelyek észrevételei, visszajelzései szerint is alakítják majd az előállított terméket, hogy mindenki igényeinek megfelelhessenek.
– A piacot vizsgálva megállapíthatjuk, hogy elég jó ára van most a tojásnak, és egyelőre a tojáslé hiánycikk, ezért is lesz keletje – mondta bizakodón az ügyvezető.
Hozzátette: a modern technológiának köszönhetően az üzem maximális teljesítménye 9600 tojás feldolgozása óránként. Mint mondta: számos ügyféllel megállapodtak már, és folyamatosan keresik a további megrendelőket. A 12,1 millió lejes beruházás 48 százalékát egyébként a Pro Economica Alapítvány által meghirdetett pályázati forrásból, 52 százalékát pedig önrészből fedezték.
Barti Tihamér, az RMDSZ Székelyföldi Önkormányzati Tanácsának vezetője szerint egyre több ehhez hasonló üzemre lenne szükség. Mint megtudtuk, az elöljáró támogatta a vállalkozás létrejöttét a koncepció kidolgozásától az építkezés befejezéséig.

Barabás Emőke

: an accessible web community