Tojásfestő foglalkozások megyeszerte: Hangolódnak az ünnepre

Népi sport lett a tojásfestés. Megyeszerte kalákában űzik a különböző egyesületek, civil szervezetek

Tojásfestő kalákákat szerveznek megyeszerte a különböző egyesületek, civil szervezetek a közelgő húsvéti ünnepek alkalmából. Céljuk közös: a hagyományos tojásfestő módszereket, díszítőelemeket megőrizni és átörökíteni a következő nemzedékek számára. Továbbá így hangolódnak rá az ünnepre.

Hiába szűkíti a járványhelyzet a hagyományőrzők mozgásterét, kedvüket azonban szegni nem tudja.

Mesés tojások az Artera Alapítványnál

Húsvéti kézműves-foglalkozást szervez a székelyudvarhelyi Míves Alkotók Házában az Artera Alapítvány. Az eseményre ma délután kerül sor, 14–16, illetve 17–19 óra között. Az érdeklődők Salamon Éva gyergyószentmiklósi tojásíró vezetésével készíthetik el a díszített tojásokat. Amint azt Lőrincz Zsuzsánnától, az Artera Alapítvány vezetőjétől megtudtuk, 2002-ben szervezték meg először a Mesés tojások elnevezésű foglalkozásukat, sokkal nagyobb és impozánsabb formában. Akkor még kirakodó kézművesvásárt is tartottak, idén azonban a jelenlegi járványügyi előírásoknak megfelelően hirdették meg a húsvéti programot.
– Csendes és zárt lesz idén a rendezvény, külön leosztva csoportokra dolgozhatnak majd a résztvevők, ezért is szánunk kétszer két órát a foglalkozásra, hogy egyszerre ne legyenek sokan – részletezte Lőrincz Zsuzsánna. Az érdeklődés idén is nagy volt a foglalkozás iránt, volt, akiknek a jelentkezését vissza kellett utasítani, végül húsz főben szabták meg a csoportok maximális létszámát. Gyerekek és felnőttek egyaránt részt vehetnek az események, az alsó korhatár 9 év, erre azért van szükség, mert meleg viasszal dolgoznak, ami balesetveszélyes is lehet a kisebb gyermekek számára. Lőrincz Zsuzsánna ugyanakkor elmondta: általában minden évben más oktatót hívnak meg az eseményre, idén Salamon Évára esett a választásuk.
– Éva a családjából hozott tálentumokat kamatoztatja igen szépen, és amellett, hogy kiváló kézműves, pedagógiai érzékkel is rendelkezik, ami itt elengedhetetlen – fogalmazott az Artera Alapítvány vezetője. A foglalkozásokon az eszközöket az Artera Alapítvány biztosítja, a résztvevőknek csupán a tojást kell magukkal vinniük.

Tojásfestő kaláka a székelykeresztúri unitáriusoknál

Húsvéti tojásfestésre hívják egyházközségük tagjait a székely­keresztúri unitáriusok, de másokat is szívesen látnak. Az eseményt ma délután 6 órától a Barátság Házban tartják meg. Dénes Erzsébet, az egyházközség segédlelkésze elmondta: hagyományteremtő jelleggel hirdették meg a kezdeményezést, céljuk, hogy a lehetőségekhez mérten felpezsdítsék a közösségi életet, nem utolsósorban ápolják a hagyományokat. Hozzátette, terveik szerint a délutáni foglalkozáson többféle díszítési technikát lehet megismerni és elsajátítani, nemcsak a hagyományos tojásírást. A tojásfestő kaláka szakember vezetésével zajlik majd. A segédlelkész továbbá elmondta: az elkészült tojásokat kiállítják a templom udvarán húsvét másodnapján, amelyből választhatnak majd a locsolásért jutalmul az egyházközség férfitagjai.
– Így próbáljuk életben tartani a hagyományt járvány idején is – tette hozzá Dénes Erzsébet.

Húsvéti foglalkozások a csíkszéki falvakban

Kézműves-foglalkozások a csíki térség falvaiban is lesznek ma. Többek között a csíkszentgyörgyi kultúrotthonban a NaturClean Egyesület szervez húsvéti kalákát, amelyre kicsik és nagyok jelentkezését egyaránt várják. A délután 2 órától kezdődő foglalkozáson a tojásírás megmaradt hagyományait elevenítik fel. A részvétel feltételét előzetes bejelentkezéshez kötötték a szervezők, az érdeklődők itt is maguknak kell biztosítsák a díszítendő tojásokat. Hasonló a helyzet a csíkpálfalvi hagyományos húsvéti tojásfestésen is, amelyet ma délután 6 órától rendeznek meg. A Pálfalva Egyesület hagyományos tojásfestő kézműves-foglalkozásán viasszal és kesicével, valamint berzseléssel, azaz levélrátétes technikával lesz lehetőség tojást díszíteni. Valamennyi kesice, viasz, valamint festék a helyszínen elérhető lesz, de saját kesicét is lehet vinni az eseményre – áll az esemény meghívójában.

Hadnagy Éva