Tócsaleső családi túra: Természetvédő barangolást szerveznek

Felhívják a figyelmet a természet védelmére Fotó: Határátlépők Egyesülete

Családi túrát szervez szombaton, az Olt mentén a Határátlépők Egyesülete. A rendezvénnyel a természetvédelem fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. A túra közben Demeter László biológus mutatja majd a helyi élővilágot. A részvétel regisztrációhoz kötött.

Az időjárási körülmények miatt az eseményt szombaton tartják, a helyek száma korlátozott. A családi túra egy tavaszindító, vizes, felfedező csatangolás az Olt mentén, a túra közben Demeter László biológus mesél a vizes élőhelyekről és lakóiról – közölték a szervezők.
– A program a víz világnapjához kapcsolódik, amely hivatalosan március 22-én van. Bár Székelyföldön még nem érezzük a bőrünkön a víz veszélyeztetettségét, a vízkészletek végességét, minket is érint a helyzet. Emellett üzenni szeretnénk a közösségnek, illetve bemutatni, hogy a vizeink milyen értékesek és milyen élővilágnak adnak otthont – mondta Rusz-Ajtony Eszter, a Határátlépők Egyesületének munkatársa.
Kiemelte: a gerinctelen élőlények és a kétéltűek mellett madaraknak és védett növényeknek ad otthont a vizes vidék. Példaként említette a réti csíkot és a kockás liliomot. Az is kiderült, hogy Csíkszeredát valamikor kiterjedt mocsaras, vizenyős területek vették körül. A Csíki-medence vizes élőhelyekben gazdag, így feltehetően nevét is az ártéri területeken élő réti csíkról kapta. Ezek az Olt árterében kialakult tócsák (időszakos tavak), holtágak nagy része a folyó szabályozásával, a területek lecsapolásával, a beépítéssel eltűnt, illetve eltűnőben vannak, pedig rendkívül fajgazdag élőhelyek, számos gerinctelennek, kétéltűnek, hal- és madárfajnak, különleges növénynek adnak otthont – részletezte Rusz-Ajtony Eszter.
– Ezeket az élőhelyeket a lecsapolások, a területek beépítése, az emberi tevékenység, a mezőgazdaság, a megváltozott tájhasználat veszélyezteti, ahogyan a vizek szennyezése is. A program kifejezetten kisgyerekes családokat szólít meg, hogy a kicsik minél korábban kapcsolatba kerüljenek az élővilággal, megismerjék, hogy mindez alig egy karnyújtásnyira található a várostól – fűzte hozzá a szervező. Elmondta: kétéves kor alatti gyereket nem szükséges regisztrálni, viszont jelezni kell a részvételt, hogy a szervezők követhessék a létszámot. A túra szombaton délelőtt tíz órakor kezdődik. A zsögödi Nagy Imre Galéria előtti térről indulnak a Kisvár–Haromalja–Zsö­göd­fürdő útvonalon.
Rusz-Ajtony Eszter hangsúlyozta: a helyi identitást nemcsak a kulturális elemek jelentik, hanem a természeti értékek is.
– Elég csak azt említeni, hogy még az állítólag a Csíki-medence nevét adó réti csíkhalat is sikerült majdnem kipusztítanunk. A túra alatt egy könnyű, 4 kilométeres sétát teszünk az Olt-menti réten, ahol a Rejtek-patak is a folyóhoz ér. Keresünk békákat, gőtéket, apró rákokat – fűzte hozzá a szervező. A programváltozás jogát a járványügyi és időjárási körülmények függvényében fenntartják.

Fülöp Orsolya