Videó – Többnyelvűség: anyagi források és hatáskörök kellenek hozzá

Fotó: Barabás Emőke

Senkit nem lehet azért elítélni, mert nem beszéli a román vagy magyar nyelvet, inkább segítséget kell nyújtani – hangzott el a csíkszeredai megyeházán tartott hétfői sajtótájékoztatón. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kijelentette: fontosnak tartja, hogy a kormány és a diszkriminációellenes tanács megoldásokat kínáljon a kétnyelvűség jelenlegi problémáira.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke hétfőn a többnyelvűségről tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: a kétnyelvűségnek jelentős adminisztratív költségei vannak, ezért a kormánytól és a diszkriminációellenes tanácstól kérni fognak erre a célra szánt anyagi forrást, illetve kérni fogják a kétnyelvűséggel kapcsolatos munka fokozását.

– Nehéz egy plakáton több nyelven feltüntetni az információkat, mert az sem kommunikációs szempontból, sem vizuálisan nem állja meg a helyét – fogalmazott a megyei tanács elnöke. Hozzátette: anyagi forrásokra van szükség a különböző anyagok fordítására, eszközökre, többnyelvű platformok kifejlesztésére.

A megyei tanács elnöke ugyanakkor kiemelte, hogy az oktatási tárcának is szorgalmaznia kellene a román nyelv kommunikációszintű elsajátítását, illetve a román gyerekeknek is lehetőséget kellene biztosítani a magyar nyelv igény szerinti tanulására. Mint részletezte: szükség lenne egy együttélési kódex kidolgozására, hiszen sok mindent meg lehetne beszélni, ha kidolgoznának egy olyan útmutatót, amely a közigazgatási hatóságoknak szól és intézményi szinten segíti az etnikumközi kapcsolatok irányítását. Borboly Csaba szerint az is megoldást jelenthetne a kétnyelvűség gyakorlásának megkönnyítésére, ha a kormány hatásköröket biztosítana a megyei önkormányzatnak.

– Az RMDSZ vezetősége elé fogjuk terjeszteni a témában kidolgozott javaslatainkat, hiszen pénzügyi forrásokra és hatáskörökre van szükség ahhoz, hogy a többnyelvűséget önkormányzati szinten is biztosítani lehessen – hangsúlyozta a megyei tanács elnöke. Hozzáfűzte: ha a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma beadványt nyújt be a diszkriminációellenes tanácshoz a javaslataival a téma kapcsán, akkor a megyei önkormányzat is belép az eljárásba.

  Barabás Emőke

: an accessible web community