Többet szánnak pályázatokra – a nagycsaládosokat is támogatja Csíkszereda

Idén az előző évhez képest 80 százalékkal nagyobb összeget szán Csíkszereda Önkormányzata kultúrára, sportra, szociális szolgáltatásokra és egyházak számára – döntött hétfői ülésén a város képviselőtestülete. Az érdekeltek 4,3 millió lejt pályázhatnak meg a város saját forrásaiból – áll a határozatban. Nagycsaládosoknak szóló kedvezményprogram meghirdetéséről is döntöttek.

A szociális pályázatokat az áprilisi soros ülésen, a kulturális, a sport és az egyházi pályázatokat pedig a május 10-i soron kívüli ülésen hagyta jóvá Csíkszereda Önkormányzata. Mind a négy területen jelentősen növekedett a közösségi pályázatokra szánt keretösszeg- derült ki.

Mint megtudtuk: a pályázatok terén ebben az évben is a sportra szánja a legtöbb pénzt az önkormányzat, a 2020-as 1,5 millió lej 2,2 millióra bővül idén. Arányaiban a legnagyobb növekedés a kultúra támogatására szánt keretösszegnél tapasztalható, ezt ugyanis 350 ezer lejről 1,3 millió lejre emelték. Fontos megjegyezni, hogy ide vannak belefoglalva az új elemként megjelenő oktatási-nevelési, felnőttoktatási képzések szervezésére pályázható összegek, amelyek hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatását szolgálják.

Az egyházi támogatások összege 500 ezer lejről 750 ezerre növekedett, a szociális támogatások értéke pedig 55 ezer lejről 80 ezer lejre. Szociális vonalon az idősekkel foglalkozó szervezetek számára elérhető keretet duplázták 25 ezer lejről 50 ezer lejre. A pályázási határidőket a Hivatalos Közlönyben való megjelenés után közlik majd.

Új kedvezmények nagycsaládosoknak

Az önkormányzat hétfői ülésén arról is döntöttek, hogy kedvezményben részesülnek a nagycsaládok az önkormányzati fenntartású cégek, intézmények szolgáltatásaiból. Sógor Enikő alpolgármester kezdeményezésére a magasabb fokú életminőség biztosítása érdekében kedvezményben részesülnek a nagycsaládok. A kedvezmény a legkevesebb három gyermeket nevelő szülőkre (vagy egyedülálló szülőre) és 18 éven aluli gyermekeikre vonatkozik.

A jogosultak a városi tömegközlekedésben, a kulturális intézmények saját előadásain, valamint a Csíki Csobbanóban és a VSK Csíkszereda eseményein élvezhetik a kedvezményt. A jegyárakat az adott cég vagy intézmény által alkalmazott legalacsonyabb értékben határozzák meg. A szülőknek csíkszeredai lakcímmel, valamint munkahellyel kell rendelkezniük, nem lehetnek tartozásaik a városkasszába, a gyermeküknek pedig nem lehet húsznál több igazolatlan hiányzása az előző tanévből. A kedvezményezetteknek a városháza által kibocsátott igazolványt kell felmutatniuk a jegyvásárláskor.

Elfogadták továbbá az Országos Lakásügynökség (ANL) által épített ifjúsági bérlakások igénylőinek névsorát, illetve az ehhez kapcsolódó prioritási listát. A kérvényezők a határozat kifüggesztéstől számított hét napon belül fellebbezhetnek. A kifüggesztésről hírt adnak a város honlapján is.

HN-információ