Többek között vesztegetéssel gyanúsítják

Több személyt, köztük a székelyudvarhelyi kórház menedzserét is előzetes letartóztatásba helyezett az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). A hatóság többek között közbeszerzési rendellenességeket talált, az ügyben egy brassói kórház, illetve egy magáncég is érintett.

 

A DNA honlapján pénteken közzétett közlemény szerint összesen 12 személyt helyezett december 3-i és 4-i kezdettel 24 órás őrizetbe és vizsgálat alá az országos ügynökség brassói területi szervezete. Köztük van a brassói fertőző kórház több vezető beosztású munkatársa, egy Brassó megyei önkormányzati képviselő, egy négyfalusi (Sacele) önkormányzati képviselő, egy rendőrtiszt, és köztük van Lukács Antal, a székelyudvarhelyi kórház, COVID háttérkórház menedzsere és néhány munkatársa (nevesítve Bálint Enikő és Braczán László) is. A hatóság csütörtökön kezdett vizsgálatba Brassó és Hargita megyében, ahol több házkutatást is végeztek. Az ügyészek szerint a brassói fertőző kórházért és a székelyudvarhelyi kórházért felelős személyek túlértékelt áron kötöttek szerződéseket és vásároltak orvosi felszereléseket, illetve termékeket, amelyek adott esetben nem is feleltek meg a feltételeknek, vagy épp nem volt szükség rájuk.

A Korrupcióellenes Ügyészség a “brassói szálat”, amely a Chantel Sante kft. és az említett brassói kórház között szövődött, már 2019 óta figyeli. A közlemény szerint a székelyudvarheyi kórháznál idén április és december között több szerződés is köttetett az említett céggel, a törvényes szabályok áthágásával. A DNA szerint ugyanakkor Lukács Antal a cég tulajdonosát arra is megkérte, hogy vesse be a befolyását az egészségügy minőségbiztosításításáért felelő országos ügynökségnél, annak érdekében, hogy a székelyudvarhelyi kórház kapja meg a kettes besorolást, miközben a feltételek csak a hármas besorolásra voltak elegendőek.

A székelyudvarhelyi kórházmenedzsert többrendbéli hivatali visszaéléssel, kenőpénz adással, vesztegetéssel, befolyás vásárlásával gyanúsítják. A DNA szerint Lukács Antal tízezer eurót kaphatott a brassói üzletembertől, és 20 százalékos részesedésben egyezett meg különböző szerződések értékéből. Lukács és a többi gyanúsított összesen 1 669 234 lej kárt okoztak a fent említett kórházakban, miközben a Chantel Sante kft. társaság indokolatlan előnyhöz jutott ugyanekkore értékben.

A Hargita Népe kérdésére a kórháznál mindössze annyit erősítettek meg, hogy csütörtökön a DNA házkutatási parancs alapján vizsgálódott az egészségügyi intézményben, bizonyos fogyóanyagok, védőfelszerelések és orvosi gépek közbeszerzését illetően.

Bár a városi kórház fenntartója a székelyudvarhelyi önkormányzat, mégis külön jogi személyiséggel rendelkezik, közbeszerzéseit maga bonyolítja le. A városvezetésnek tehát nincs rálátása a szerződésekre, vásárlásokra – így nem is tudott a nyilvánosságra került ügyről – közölték a Városháza sajtóirodáján.


 

 Lőrincz Csaba