Többek között vesztegetéssel gyanúsítják Lukács Antalt

Több személyt, köztük a szé­kely­udvarhelyi kórház menedzserét is 30 napos előzetes letartóztatásba helyezte a brassói törvényszék. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) közbeszerzési rendellenességekre, hivatali visszaélésekre derített fényt, az ügyben a székelyudvarhelyi mellett egy brassói kórház, illetve egy magáncég is érintett.

A DNA honlapján pénte­ken közzétett közlemény szerint összesen 12 személyt vett 24 órás őrizetbe és vizsgálat alá az országos ügynökség brassói területi szervezete. Köztük volt a brassói fertőző kórház több vezető beosztású munkatársa, egy volt megyei önkormányzati képviselő, egy négyfalusi (Săcele) önkormányzati képviselő, egy rendőrtiszt, egy üzletember, és köztük volt Lukács Antal, a székelyudvarhelyi kórház, COVID-háttérkórház menedzsere és néhány munkatársa (nevesítve Bálint Enikő és Braczán László) is. A hatóság csütörtökön kezdett vizsgálatba Brassó és Hargita megyében, ahol több házkutatást is végeztek. Az ügyészek szerint a brassói fertőző kórházért és a székelyudvarhelyi kórházért felelős személyek túlértékelt áron kötöttek szerződéseket és vásároltak orvosi felszereléseket, illetve termékeket, amelyek adott esetben nem is feleltek meg a feltételeknek, vagy épp nem volt szükség rájuk.

A brassói törvényszék péntek este arról döntött, hogy a 12 személy közül heten 30 napos előzetes letartóztatásban maradnak. Az Agerpres adta hírül, hogy egyikük Lukács Antal, továbbá Bálint Enikő, a kórház közbeszerzésekkel foglalkozó munkatársa is köztük van, míg Barczán László raktáros szabadlábon védekezhet a vádak ellen.

A Korrupcióellenes Ügyészség a „brassói szálat”, amely a Chan­tel Sante Kft. és az említett brassói kórház között szövődött, már 2019 óta figyeli. Közleményükből kiderül, hogy a székelyudvarheyi kórháznál idén április és december között több szerződés is köttetett az említett céggel, a törvényes szabályok áthágásával. A DNA szerint ugyanakkor Lukács Antal a cég tulajdonosát arra is megkérte, hogy vesse be a befolyását az egészségügy minőségbiztosításításáért felelő országos ügynökségnél, annak érdekében, hogy a székely­ud­var­helyi kórház kapja meg a kettes besorolást, miközben a feltételek csak a hármas besorolásra voltak elegendőek.

A székelyudvarhelyi kórházmenedzsert többrendbéli hivatali visszaéléssel, kenőpénzadással, vesztegetés elfogadásával, befolyás vásárlásával gyanúsítják. A DNA szerint Lukács Antal tízezer eurót kaphatott a brassói üzletembertől, és 20 százalékos részesedésben egyezett meg különböző szerződések értékéből. Lukács és a többi gyanúsított összesen 

1 669 234 lej kárt okoztak, miközben a Chantel Sante Kft. indokolatlan előnyhöz jutott ugyanekkora értékben.

A Hargita Népe kérdésére a kórháznál mindössze annyit erősítettek meg, hogy csütörtökön a DNA házkutatási parancs alapján vizsgálódott az egészségügyi intézményben, bizonyos fogyóanyagok, védőfelszerelések és orvosi gépek közbeszerzését illetően.

Bár a városi kórház fenntartója a székelyudvarhelyi önkormányzat, mégis külön jogi személyiséggel rendelkezik, közbeszerzéseit maga bonyolítja le. A városvezetésnek tehát nincs rálátása a szerződésekre, vásárlásokra – így nem is tudott a nyilvánosságra került ügyről – közölték a Városháza sajtóirodáján.Asztalos Ágnes