Több szem többet lát

Sokan a szabálytalanul parkolók ellen tettek panaszt. „Rövidre zárt” kommunikáció

Buszjáratot kérnek a székely­udvarhelyi nyugdíjasok Szejke­fürdőre, büdös a Holló utca miatt a Szejke-patak, hangoskodnak éjszaka a taxisok a Bethlen negyedben – néhány téma, amely a legutóbbi szé­kelyudvarhelyi önkormányzati ülésen került terítékre. Míg a helyi képviselőknek havonta egyszer nyílik alkalmuk tolmácsolni a polgármesteri hivatal illetékeseinek a városlakók észrevételeit vagy panaszait, a polgárok már akár percenként is „panaszkodhatnak” – egy hónapja indította el a polgármesteri hivatal az Észrevételek Szé­kelyudvarhely elnevezésű Facebook-csoportját.

Sokan a szabálytalanul parkolók ellen tettek panaszt. „Rövidre zárt” kommunikáció
Sokan a szabálytalanul parkolók ellen tettek panaszt. „Rövidre zárt” kommunikáció

[dropcap]B[/dropcap]uszjáratot kérnek a székely­udvarhelyi nyugdíjasok Szejkefürdőre – a téma már többször került terítékre a városi önkormányzat ülésein. Legutóbb Bíró Edit néppárti tanácsos hozakodott elő azzal, hogy nagyon sok nyugdíjas használja Szejkefürdő meleg vizes kádjait terápiás célból, és ha más szezonban nem is, legalább nyáron jól jönne a buszjárat. A téma kapcsán szintén korábban elhangzott, hogy noha nem biztos, hogy jövedelmező egy Székelyudvarhely–Szejke járatot működtetni, szociális szempontok miatt mégis szükség lenne rá, ezért legközelebb, amikor újratárgyalják a városi járatokat működtető busztársasággal a szerződést, e járatot prioritásként fogják kezelni.
A polgári Mike Levente azt kérte, hogy a szombatfalvi Holló utca házait is kössék rá a szennyvízhálózatra, hisz a házakból most a patakba folyik a szennyvíz. Hasonló problémás hely a Varga-patak vonala is, ahol több ház szintén nincs rácsatlakozva a városi hálózatra – egy időben mindenki azt gondolta, emiatt bűzlik a patak és környéke. Időközben kiderült, nem ez a fő ok, ám lehet, hogy a házak is hozzájárulnak ahhoz, hogy bűzös és fertőző a patak.
A Holló utca mögött elfolyó Szejke-patakával kapcsolatos felvetésre Benedek Árpád Csaba alpolgármester úgy reagált: az utcában először a házak tulajdonjogát kell tisztázni, illetve le kell ellenőrizni, hogy minden építkezési engedély rendben van-e, majd ezt követően jöhet szóba a szennyvízhálózatra történő csatlakozás. Jakab áron Csaba RMDSZ-es önkormányzati képviselő tolmácsolta azt a lakói panaszt, amely szerint a Bethlen negyedben a Dávid Ferenc téren, vagyis a park mellett éjszaka a taxisok hangoskodnak, zavarják a lakók nyugalmát.
Ugyancsak elhangzott, hogy a rendőrség melletti Szuper üzlet előtt kivágták a fákat, a tér pedig kopár, csúnya lett. Helyükre viszont hamarosan fiatal fák kerülnek.

[box type=”shadow” ]Bármi jöhet, ami város és Városháza Míg a helyi városatyáknak havonta egyszer nyílik alkalom elmondani a polgármesteri hivatal illetékeseinek a lakosság által tolmácsolt városjavító észrevételeket, a polgárok most már akár percenként is „panaszkodhatnak” – online. Egy hónapja indította el a polgármesteri hivatal az Észrevételek Székelyudvarhely elnevezésű Facebook-csoportot, melynek az volt a célja, hogy az udvarhelyiek gyorsan, röviden továbbíthassák észrevételeiket, panaszaikat, a várossal és különböző problémáival kapcsolatos javaslataikat. Az oldalon egymást érik a bejegyzések, jelenleg a csoport tagjainak száma megközelíti a 600-at. Eddig leginkább infrastrukturális gondokról, témákról írtak a városlakók, legtöbben az utak állapotával kapcsolatban adnak hangot észrevételeiknek, de a parkolási szokásokra is jócskán érkezett panasz.[/box]

Udvarhely-információ

: an accessible web community