Több mint ezer rendőrőrsön még mindig udvari vécé van

Fotó: Domján Levente

A belügyminisztérium tavalyhoz képest 75 százalékkal nagyobb összeget szán idén beruházásokra, és az egyik fő cél a rendőr-főkapitányságok és az őrsök székhelyéül szolgáló épületek felújítása, tekintve, hogy több mint ezer őrsnél még az udvaron van a mellékhelyiség – jelentette ki a tárcavezető.

Lucian Bode rámutatott, míg tavaly 84 millió lejt fordíthattak beruházásokra, az idei költségvetésben ez az összeg 150 millió lejre emelkedett. A ráfordítások növelését „a rendvédelmi rendszer sebezhetőségeivel” indokolja a miniszter. Ezek közé sorolta azt is, hogy több mint ezer rendőrőrsnél „még az udvar végében van a vécé”.

A tárcavezető két új Botoşani megyei rendőrségi épület avatóünnepségén beszélt erről. Ugyanakkor felhívta az illetékes hatóságok figyelmét, hogy ne csak az állami költségvetésből elkülönített összegekre alapozzanak a rendőrségi székhelyek korszerűsítésének tervezésekor, hanem uniós alapokra is, majd kiemelte, javítani kell az ilyen projektek gyakorlatba ültetésének hatékonyságán, mert ezzel is gondok vannak jelenleg.

Bode hozzátette, a kormány törvénymódosítást kezdeményez, amely lehetőséget biztosítana az önkormányzatok számára, hogy rendőrőrsök vagy más, nem a tulajdonukban levő épületek felújítását is finanszírozhassák.

HN-információ