Több mint 170 programmal készül a Vásárhelyi Forgatag

Fotó: Szigeti Szenner Szilárd

Miután a korábbi főszervezőket, Soós Zoltánt és Portik Vilmost tavaly ősszel Marosvásárhely polgármesterévé, illetve alpolgármesterévé választották, megújult csapat szervezi az augusztus 27. és 29. között tartandó Vásárhelyi Forgatag kulturális fesztivált.

Az immár nyolcadik alkalommal megrendezett Vásárhelyi Forgatagon több mint 170 programra várják az érdeklődőket – jelentették be szerdai sajtótájékoztatójukon a szervezők.

Idén a marosvásárhelyi vár lesz a rendezvénysorozat központi helyszíne – áll a szervezők közleményben –, de lesznek események a Kultúrpalotában, a Bernády-házban, a Teleki Tékában, a színházban és a Maros Művészegyüttes székhelyén is. A fesztivál nagyszínpadját a Színház téren állítják fel.

Amint Szente Katalin, az egyik főszervező kifejtette: nem hagyhatták figyelmen kívül a járványhelyzetet és az ehhez kapcsolódó szabályozásokat. Elmondta: a zárt térben zajló vagy nagyobb tömegeket megmozgató szabadtéri programokra védettséget igazoló dokumentummal lehet majd belépni. Hozzátette, hogy már hétfőtől elindították a www.reg.forgatag.ro regisztrációs oldalt, és aki előzetesen regisztrál, az mindössze egy QR-kód felmutatásával bejuthat a fesztiválhelyszínekre. A fesztiválnak az idén nulladik napja is lesz, egyes fellépők már csütörtökön közönség elé állnak.

A fesztivál nagyszínpadján szombaton a Transylvanian Symphonic Tales indítja a koncertsorozatot: a produkció keretében Koszika és a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia zenél közösen, utánuk pedig a kolozsvári Nightlosers rockegyüttes lép színpadra. Vasárnap a gyergyószentmiklósi Teddy Queen és a magyarországi Kowalsky meg a Vega koncertjére várják a közönséget.

Idén a Forgatag kiemelt partnere az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, amely a hagyományőrző programokról gondoskodott. Amint a sajtótájékoztatón az alapítvány képviselője, Fazakas János elmondta: kínálatukban kézműves-foglalkozások, kiállítások, koncertek, táncházak és hivatásos néptáncegyüttesek előadásai szerepelnek.

Jakab István, a Vásárhelyi Forgatag egyik főszervezője elmondta: az idei rendezvény teljes költségvetése 650 ezer lej, ennek több mint felét a magyarországi intézményi, pályázati támogatások teszik ki. Idén is sokszínű programmal gazdagítja azonban a fesztivált a Gedeon Richter Románia, amely a rendezvénysorozat fő támogatója. A Vásárhelyi Forgatag programja a forgatag.ro honlapon böngészhető.

MTI