Több mint 15 ezer személy fertőződött meg az oltása után

illusztráció

Az oltási kampány kezdetétől március 28-áig 13 416 olyan személynek lett pozitív a koronavírustesztje, akik előzőleg megkapták az oltás első adagját, 1859-en pedig a második dózis után fertőződtek meg – nyilatkozta kedden az oltási kampány koordinátora.

Valeriu Gheorghiţă szerint az első adag felvétele után megfertőződöttek aránya a beoltottak teljes számához képest 0,69 százalék, és ezeknél a személyeknél 10-11 nap elteltével igazolták a betegséget, vagyis mielőtt elkezdődött volna az antitest-termelődés.

„Esetükben pontosan akkora volt a megfertőződés kockázata, mint egy oltatlan személynél” – magyarázta a szakember. A második adaggal való beoltást követően a beoltottak 0,19 százalékánál mutatták ki a fertőzést, a vakcina felvételét követő első tíz napban.

Az oltás után megfertőződöttek közül 89-en életüket vesztették, közülük 77-en az első dózis, 12-en a második adag után kapták el a betegséget. Legalább százszor kisebb az elhalálozás kockázata egy beoltott személynél, mint egy oltatlannál, a halálozási arány előbbieknél 0,2 százalék, utóbbiaknál 2,4 százalék – tette hozzá Gheorghiţă

HN-információ