Tízezer lejt szán az SZKA környezetvédelmi projektekre

Összegyűlt a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) Zöld alapja, így idén is támogatni tudják az udvarhelyszéki civil szervezetek környezettudatosságra ösztönző programjait, sőt, ehhez kapcsolódó eszközbeszerzésre is lehet pénzt kérni. Az adakozó kedvű embereket pedig Odaadó Estre várják csütörtökön.

Az SZKA megalakulása óta célul tűzte ki a környezetében felelősen és tudatosan, aktívan és egészségesen élő közösségek építése, ezért gyűjtik össze az ún. Zöld Alapot, amelyhez hozzájárult a KupakSZÍV kezdeményezés, melyet 2019-ben a Color Metal vállalattal közösen indítottak, a forgalmas helyeken elhelyezett tárolók műanyagkupakokkal való megtöltéséhez hozzájárultak helyi vállalkozások, vendéglátó egységek, valamint az udvarhelyszéki közösség. Ehhez tevődik még hozzá a tavalyi Fuss NEKI! Adománygyűjtő szaladáson összegyűlt pénz, valamint a Selemen Holzbau vállalat támogatása.

 

Várják a jó ötleteket

A Jó ötlet elnevezésű pályázat célja, hogy felhívni a figyelmet természeti értékeinkre, a térségben élőket természetjárásra és környezetvédelmi nevelésre ösztönözni, illetve báa közösségeket kreatív hulladékhasznosításra, a hulladéktermelés csökkentésére biztatni – áll az alapítvány közleményében. Egy jó ötlettel bárki pályázhat, magánszemélyek, csoportok, civil szervezetek is, ugyanakkor – a világjárvány bizonytalansága miatt – akár ehhez kapcsolódó eszközbeszerzésre is lehet támogatásért folyamodni. Még konkértabban: figyelemfelkeltő, informáló és tudatosító kampányokat, képzéseket, tanulmányi kirándulásokat, oktatási tevékenységeket, tematikus napokat, családokat megszólító rendezvényeket tudnak támogatni a tízezer lejes keretből, illetve bármilyen kreatív ötletet, amellyel a környezettudatos életmódra ösztönzi közösségét a pályázó. Egy projekt legtöbb 3 400 lejes támogatásban részesülhet, a tevékenységet az év végig kell megvalósítani.

A pályázatokat elektronikus formában kell beküldeni a bernadett@szka.org e-mail címre június 10-ig, az eredményhirdetés június 20-án lesz.

Odaadó Est

Csütörtökön hybrid formában tartják meg az SZKA Jótékony közösségének adománygyűjtő eseményét, személyes jelenléttel csak viszonylag kevés meghívott lehet jelen, az érdeklődők online kapcsolódhatnak be. Idén három helyi közösségi kezdeményezés gyűjt támogatást. Az egyik a Kit látsz a tükörben? című projekt, amely a 15-18 éves diákokat szólítja meg, és önbizalom-növelő foglalkozásokat kínál. A Lila Fejlesztőpont: Most már sejtem…(autizmusmorzsák) az autizmussal élő családokat kívánja támogatni, egy építészcsapat pedig egy pavilont alakítana ki a Nagy-Küküllő parton kalákában, ehhez kérnek anyagi segítséget a közösségtől. Az esemény online közvetítése az SZKA Facebook oldalán május 20-án 18:30-kor kezdődik, az adományokat hozzászólásokban lehet jelezni.