Tízezer fölött

Meghaladta a koronavírus áldozatainak száma a tízezret. A hírügynökségek lélektani határnak nevezik. Van benne valami. Pedig a számok csak rideg mutatók, mégis a jelentéstartalmuk jóval több annál. Azért több, mert így nevelkedtünk. A mesékből megtanultuk, hogy a számok nem egyformák, hogy az egy, a három, a hét, a tizenkettő más, mint a többi. A tudatunkhoz eljutó valóság egyáltalán nem független mindattól, amit neveltetésünk során tápláltak belénk. Ahogy Immanuel Kant német filozófus fogalmazna: a megismerés nem független a megismerő szubjektumtól. 
Emberi mivoltunknál fogva korántsem közömbösen viszonyulunk a bennünket körülvevő világhoz. Alapértelmezett beállításunk nem tárgyilagos. Törekedhetünk persze az elfogulatlanságra, és egész jó hatásfokkal közelíthetünk a biztos ismeret szerzéséhez elengedhetetlen objektivitáshoz. 
De soha nem leszünk képesek teljesen kizárni legszemélyesebb benyomásainkat. Ha tavasszal ránézünk egy frissen rügyező fára, akkor nem csupán a száraz tény jut el a tudatunkhoz, hogy rügyezik a fa, hanem az élet megújulása fölött érzett öröm is utat tör magának.
Pedig abból, hogy tavasszal rügyezik a fa, önmagában még nem következik, hogy ránk is szebb napok várnak. De tudjuk, hogy ha rügyezik a fa, akkor többnyire kellemes, meleg idő várható. Pedig ez egyáltalán nem következik logikusan, csak megszoktuk az évszakok körforgását és szabadon asszociálunk. 
A számoknak is ugyanúgy rengeteg többletjelentésük van számunkra. Például a tizenegyes egy eléggé unalmas szám, de rögtön eszünkbe jut róla a labdarúgás, az aranycsapat, a büntető és az azt megítélő bíró családfája. Mindez csupán azért történik, mert ehhez szoktunk, így kódolta belénk a társadalom, alapjaiban határoz meg bennünket a kultúra, amelyben élünk. 
A mi kultúránkban az úgynevezett kerek számoknak nagy jelentőségük van. Nem véletlen, hogy a kereskedők is rájöttek, hogy könnyebb eladni valami 9,99 pénzért, mint tízért. A számok ugyanakkor nemcsak pozitív üzenetet hordoznak számunkra. Mert veszteségeinket is lehet bizony számszerűsíteni. A koronavírus több mint tízezer áldozatot követelt az országban, és ez pont tízezerszer több, mint amennyit elviselhetőnek tartanánk. 
Nem tévedtek a hírügynökségek, tényleg van lélektani hatása a számoknak. A koronavírus ugyanakkor nem csupán fizikailag betegít meg, hanem mentális tűrőképességünket is alaposan próbára teszi. Márpedig ez a küzdelem a világjárvány ellen nem csupán a tudomány harca az idővel, amíg elkészül az oltás, hanem az idegek harca is. 
Ebben a harcban pedig egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy az egyre szörnyűbb számok kikészítsenek bennünket. Lapos közhelynek tűnik meglehet, de mint ilyen, igaz: sok minden fejben dől el. Márpedig elménk épségét nem adhatjuk oda a koronavírusnak!
 

Kiss Előd-Gergely