Tizenötödjére Dob-Ban a ritmusfesztivál

Sajtótájékoztatón ismertették a szervezők a Dob-Ban Ritmusfesztivál idei újdonságait | Fotó: László F. Csaba

Augusztus 5‒7. között, a városnapok ideje alatt rendezik meg a Dob-Ban Ritmusfesztivált Csíkszeredában, a Mikó-várban. A rendezvény ideje alatt zajlik a Dobmánia Erdélyi Workshop a Művészetek Házában, és lesznek kísérőprogramok gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt – tudtuk meg a szervezőktől. Világhírű fellépőkkel, neves dobosok koncertjeivel várják az érdeklődőket.

Idén tizenöt éves a csíkszeredai Dob-Ban Ritmusfesztivál, amelyet általában a városnapok ideje alatt szervez meg az Agora Alapítvány a Mikó-várban. A régizene és a jazz után most a ritmushangszereké lesz a főszerep Csíkszeredában, habár az esemény szervezői elmondták, hogy több fellépő is dzsesszes műsorral készül. Ezenkívül lesz háromnapos Dobmánia Erdélyi Workshop dobosoknak, hangszersimogató és egyéb zenés gyermekfoglalkozások, örömdobolás, és a hétvégén, a koncertek előtt dobos felvonulást is tartanak a Szabadság tértől a Mikó-várig. A részletekről a szervezők hétfőn számoltak be.

Bensőséges hangulatú fesztivál világsztárokkal

Nagy Tivadar, a Role zenekar tagja és a fesztivál egyik szervezője elmondta, hogy szervezéskor mindig figyelnek arra, hogy legyenek fellépők a ritmushangszerek világának élvonalából, és az is céljuk, hogy a fellépők a közönség között legyenek, így barátságos és családias hangulata van a fesztiválnak. Ugyanakkor a szervezőknek célja azt is megmutatni, hogy a ritmus a mindennapi élet része.

Mint Sántha Zsuzsa ‒ szintén a Role zenekar tagja és a fesztivál egyik szervezője ‒ elmondta, a dobosoknak szóló kurzus, a Dobmánia Erdélyi Workshop már pénteken, augusztus 5-én elkezdődik a Művészetek Házában. Szombaton és vasárnap is tart a kurzus, de a hétvégén különböző zenés gyermekfoglalkozások is lesznek, például hangszersimogatás és arcfestés is, de Ádám Julcsi és Melles Endre táncosok is tartanak foglalkozást a kicsiknek.

Szombaton este két helyi együttes is fellép a Mikó-várban, a Woodroom és a Barzongroove. Markó Ádám magyarországi dobos is koncertezik ‒ Nagy Tivadar elmondása szerint progresszív dzsesszre lehet számítani ‒, valamint Ádám Julcsi és Melles Endre előadása is megtekinthető majd. Ugyancsak szombaton koncertezik a svédországi Dirty Loops két tagja, Henrik Linder és Aron Mellergard.

‒ Pofátlanul fiatal, sziporkázó tehetségű zenészekről van szó, akik elképesztő virtuozitással játszanak. Nagyon népszerűek, mi is csak most kezdjük tényleg elhinni, hogy itt lesznek Csíkszeredában – mondta Nagy Tivadar.

Keleti hangzás és jazz-rock is lesz

Vasárnap is tart a dobkurzus a Művészetek Házában, és folytatódnak a gyermekfoglalkozások is: délelőtt Cserey Csaba és Miklós Gyuri dobosok fognak előadást tartani, amit a szervezők kicsiknek és felnőtteknek is ajánlanak. Ugyancsak vasárnap lesz dobkör az Urban Tribal Banddel. Este Cserey Csaba és Vlad Isac dobosok lépnek fel a Mikó-vár színpadán, majd a Cantodrum előadását tekinthetik meg az érdeklődők, azután pedig a Dobolda lép fel. Nagy Tivadar elmondása szerint a keleti, japán dobolást mutatják be, így igazán különleges műsorra lehet számítani. Utolsóként a magyarországi Fusio Group zenekar lép fel, amely jazz-rockot játszik.

A szervezők partnere Csíkszereda Városháza és a Hargita Megyei Kulturális Központ is. Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere elmondta, hogy ezen a nyáron sok zenei fesztivál volt a városban, és úgy véli, hogy a Dob-Ban Ritmusfesztivál méltó lezárása lesz ezeknek az eseményeknek. Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója a fesztivál barátságos hangulatát emelte ki, és mint mondta, nagy ajándék Csíkszeredában lenni, hiszen a Dob-Ban fesztiválhoz hasonló eseményeken lehet részt venni. Hozzátette, hogy külön öröm az, ha segíthetnek abban, hogy ilyen rendezvények legyenek a városban.

Jegyek

A fesztiválra lehet venni kedvezményes áron diákbérletet, amely szombatra és vasárnapra szól, és 60 lejbe kerül. A felnőtteknek szóló bérlet ára 80 lej, a napijegy pedig 50 lejbe kerül. A jegyek online már elérhetők a bilete.ro oldalon, valamint a Mikó-várnál, a koncertek előtt is lehet majd jegyet váltani.

Péter Ágnes

: an accessible web community