Tisztújításra készülnek a méhészek

Tisztújító közgyűlésre hívja heteken belül tagjait a Hargita Megyei Méhészegyesület. Az elnöki tisztségre pályázó méhészek január 22-ig jelezhetik indulási szándékukat.


Lejárt az elnök és a vezetőtanácsi tagok négyéves megbízatása, ezért február folyamán tisztújító közgyűlésre hívja tagjait a Hargita Megyei Méhészegyesület: a rendezvény pontos dátumáról később döntenek. Az elnökaspiránsoknak azonban még a héten, legkésőbb holnapig jelezniük kell indulási szándékukat, amit megtehetnek személyesen, telefonon, e-mailben, vagy akár sms-ben is – tájékoztatta lapunkat Zöldi István, a Hargita Megyei Méhészegyesület vezetőtanácsának tagja. A méhészek Hargita megyei szervezetét jelenleg Lázár Tibor vezeti, aki 1986 óta, azaz megszakítás nélkül több mint három évtizede látja el az egyesület képviseletével és szakmai irányításával járó feladatokat.

Azok a méhészek, akik elhivatást éreznének az egyesület vezetésére, alapvetően két feltételnek kell megfelelniük: az egyik a szakmai felkészültségre, a másik elvárás pedig legkevesebb öt év régiségű egyesületi tagságra vonatkozik – részletezte Zöldi. A tisztújító közgyűlés keretében a Hargita Megyei Méhészegyesület tagjai nemcsak az elnök személyéről, hanem annak helyetteséről, valamint az egyesület új vezetőtestületének összetételéről is döntenek. A közgyűlés érvényességéhez első körben a szavazati joggal rendelkező méhészek kétharmadának részvételére van szükség. Amennyiben ez nem teljesül, a második alkalomra összehívott közgyűlésen már a jelen levő egyszerű többségének döntése is elengedő a tisztújító-választás sikeres lebonyolításához. Szavazásra ugyanakkor csak azok az egyesületi tagok jogosultak, akik – a múlt esztendővel bezárólag – tagságdíjaik befizetésével napirenden vannak – hangsúlyozta Zöldi István. Elmondta: ennek a feltételnek nagyságrendileg 130 méhész tesz eleget, a hatályos járványügyi előírások azonban nem teszik lehetővé ilyen magas résztvevő számú rendezvények szervezését. Az egyesület képviselője leszögezte: a méhészekkel együttműködésben keresik a módját annak, hogy az egyesület tisztújító közgyűlését úgy bonyolítsák le, hogy az mind az egyesület hagyományainak, mind pedig az érvényes járványvédelmi szabályoknak megfeleljen.Domján Levente