Tisztújítás a hegyimentőknél: Utánpótlásról gondoskodnak

Vezetőségcsere történt a Dancurás Hegyimentő Egyesületnél, a fiataloknak adták át a stafétát. Nagyobb hangsúlyt fektetnek a csapat bővítésére, további fiatalokat vonzanának az egyesületbe.

A tél folyamán a sípályákon teljesítettek szolgálatot a csapat tagjai, minden hétvégén volt baleset, amelyeknél közbe kellett lépniük, és a sípályákon kívül is volt bőven tennivalójuk – összegezték sajtótájékoztatón a csapat tagjai. Mint mondták, tizennyolc balesetet szenvedett személyt láttak el, és komoly mentésekben is részt vettek.
Nemrég vezetőségcsere volt az egyesületben, ezentúl Kastal Gergő látja el az elnöki teendőket, további négy tagtársuk segíti munkáját. Mint az új elnök elmondta, nem változik jelentősen a Dancurás Hegyimentő Egyesület tevékenysége a vezetőségváltás nyomán. A meglévő infrastruktúra karbantartására továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek, és új önkéntesek toborzására is nagy figyelmet fordítanak.
– Kilencedik osztályosoktól kezdődően szeretnénk foglalkozni azokkal, akik kedvelik a természetjárást, egy sor programot tervezünk elindítani számukra, mihelyt a világjárvány engedi – fogalmazott Kastal.
Mint mondta, mentési gyakorlatokkal, nyílt napokkal igyekeznek majd újabb csapattagokat vonzani, és betanítani őket, hogy minél jobb munkát végezhessenek. A belföldi turizmus felélénkült az utóbbi időben, a hegyimentők munkája is több lett emiatt.
Az utóbbi időszakban digitalizáltak egy sor túraútvonalat. Nemcsak térképek, leírások jelentek meg ezekről, de videók is, ezeken végigjárható egy-egy útvonal még az igazi túra előtt.
– Jól meg lehet ismerni az útvonalakat így, nagyobb biztonsággal vághatnak neki a túrázók – hangzott el, megjegyezve, hogy az egyesület Facebook-oldalán – a Salvamont-Ghe­or­gheni-Hegyimentő-Szol­gá­lat-Gyergyószentmiklós oldalon – érhetők el ezek a kisfilmek.
A csapat tagjai elmondták, üdvözlik az önkormányzat hegyimentő közszolgálat létrehozására irányuló kezdeményezését, ennek nagy hasznát veszik majd. Jelenleg 14 tagja van a csapatnak, egyetlen személy áll alkalmazásban a megyei közszolgálatnál, a többiek önkéntesen végzik a munkát.

 

Barabás-Pál Hajnalka