Tisztelt Főszerkesztő Úr!

A Hargita Népe 2015. szep­tember 8-i számában Dar­vas Attila tollából egy olyan jegyzet jelent meg, amely hemzseg a rosszindulattól és a pontatlanságoktól, a nem ellenőrzött információknak a köztérbe való beemelésével pedig súlyosan sérti a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) a jó hírnévhez való jogát. Éppen ezért az újságírói etikai kódex meg a jóérzés alapján kérjük a szerkesztőséget, az olvasók korrekt tájékoztatása érdekében, a replika jogán, adjon helyet a lap hasábjain a szükséges helyreigazításokat tartalmazó jelen levelünknek.
Az Etikai Kódex 4. paragrafusa értelmében az újságíró „nem hamisíthat meg tényeket, dokumentumokat. Írásban, műsorban szándékosan vagy gondatlanságból valótlanságot nem állíthat, köteles a munkájához felhasznált adatokat, tényeket az adott helyzetben elvárható gondossággal ellenőrizni.” Még akkor is, ha kollégánk írása véleményanyag, s mint ilyen, szükségszerűen szubjektív, ám a véleményanyagban is a legelemibb szakmai követelmény az információk valósághűsége. A sportszerűséget főként egy sportújságírással (is) foglalkozó kollégától elvárjuk.

Íme, a tények:
1. A MÚRE focicsapata, a PRESSing nem a romániai magyar sportújságírás krémjeként utazott Budapestre, hanem a Magyar Újságíró Válogatott meghívására egy egymás közti barátságos mérkőzésre. Az alapkerethez (12 fő) Budapesten csatlakozott további hat Hargita megyei kolléga, akik szintén játszottak a Magyar Újságíró Válogatott ellen.
2. A Román Labdarúgó-szövetségtől (FRF) – bár időben igényeltük – sem a PRESSing alapkeretének tagjai, sem a hozzánk csatlakozott Hargita megyei kollégák nem kaptunk akkreditációt. A magyar szervektől nem is kértünk, hisz – mint köztudott – a nemzetközi szabályzat szerint annak az országnak a szövetségéhez kell fordulnod, ahol élsz és dolgozol.
3. Sem a MÚRE, sem bármilyen más szakmai szervezet nem kompetens mások által szervezett sporteseményekre akkreditációt osztogatni. Egyébként sportszakosztályának vezetője, Becze Zoltán révén erről előzetesen is tájékoztatta a kollegákat.
4. Romániából a FRF négy magyar személyt akkreditált, közülük egyikük sem MÚRE-tag.
5. A PRESSing játékosai közül háromnak – Farczádi Attila, Kádár Zoltán és Szucher Ervin –, akik sporttal is foglalkoznak, vendéglátóink (a Magyar Sportújságírók Szövetsége) saját keretük terhére ingyenes belépést biztosítottak. A csapat többi tagjának ajándékba, névre szóló és át nem ruházható 4500 forintos jegyet vásároltak a lelátó egyik sarkába. Ők egyetlen más újságíró helyét sem foglalták, egyszerű nézőként lehettek jelen az eseményen. Ennek bizonyítására mellékeljük egyik csapattársunk jegyét, amelyből világosan látszik: szó sem volt semmiféle akkreditációról.
6. Úgy tudjuk, Darvas Attila sem a tévékészülék előtt követte végig a meccset, a magyar szövetségnél sikerült kiharcolnia egy belépőt, aminek mi is örülünk.
7. Határozott véleményünk, hogy nem a MÚRE feladata minden egyes bajnokság, torna, verseny vagy mérkőzés előtt emlékeztetni az újságírókollégákat (és főként nem azokat, akik nem szakmai szervezetünk tagjai, mint például a minket vádoló Darvas Attila), hogy a nemzetközi szabályok szerint hol kell kérni az akkreditálást. Ha ezt a csíkszeredai kolléga mégsem tudta volna, talán nem jelentett volna gondot megkérdezni a MÚRE sportszakosztályának vezetőjét, a szintén csíkszeredai Becze Zoltánt.
8. Mindezek mellett szeretettel várjuk Darvas Attilát a MÚRE-ba, hisz a romániai magyar újságírók szakmai szervezete mindenki előtt nyitva áll.
Marosvásárhely – Csíkszereda
2015. szeptember 11.
Tisztelettel, Szucher Ervin,  a PRESSing csapatkapitánya Becze Zoltán, a MÚRE sportszakosztályának vezetője