Tiszteletet kér Romániának a belügyminiszter

Románia egyetlen dolgot fog kérni a mai ülésen: tiszteletet – mondta Lucian Bode belügyminiszter csütörtök reggel, az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának ülése előtt. A Brüsszelben zajló ülésen döntenek többek között Románia schengeni csatlakozásáról.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 3 perc
Tiszteletet kér Romániának a belügyminiszter
Illusztráció Fotó: Hargita Népe Archív

– Románia egyetlen dolgot fog kérni: tiszteletet. (...) Egyértelmű a mai küldetésem: Románia schengeni csatlakozásának megvitatását és megszavazását fogom kérni. (...) Mindenki előtt ismertek a Románia mellett szóló érvek, ezeket a cseh elnökség, az Európai Bizottság és a tagállamok zöme is támogatja, Ausztria kivételével – mondta Lucian Bode, hozzátéve, bízik a Románia számára pozitív eredményben és abban, hogy az ország 2023. január elsejétől bekerül a belső határellenőrzés nélküli övezetbe.

A belügyminiszter azt is elmondta, az ülés előtt megpróbál beszélni osztrák hivatali kollégájával.

A feladat nem lesz könnyű. Gerhard Karner osztrák belügyminiszter csütörtök reggel bejelentette, hogy Románia és Bulgária schengeni térséghez való csatlakozása ellen szavaz az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának Brüsszelben zajló ülésén – az AFP hírügynökség tájékoztatása szerint. Karner az ülés megkezdése előtt nyilatkozta ezt.

Az osztrák belügyminiszter szerdán is megerősítette országa azon döntését, hogy megvétózza Románia és Bulgária schengeni csatlakozását. Eugen Tomac európai parlamenti képviselő az Európai Néppárt (EPP) szerdai bécsi ülése után közösségi oldalán úgy fogalmazott: „Karl Nehammer osztrák kancellár elutasított minden racionális érvet Románia schengeni csatlakozásával kapcsolatban.” Az Agerpres hírügynökség által szemlézett bejegyzésében az EP-képviselő arról számolt be, hogy ez volt „az egyik legfeszültebb politikai gyűlés”, amelyen valaha részt vett. „Sajnos ez az ember minden racionális érvet elutasított. Elutasított mindent, amit az Európai Bizottság javasolt, cáfolt minden jelentést és statisztikát. Egész egyszerűen abszurd döntést hozott. Elfogadhatatlan módon, egyszerűen csak meg akarja alázni Romániát” – írta a néppárti képviselő.

A hírügynökség beszámolója szerint az EPP migrációval foglalkozó szerdai találkozóján több romániai EP-képviselő is részt vett. A Bécsben tartott gyűlésen ott volt Manfred Weber, az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője és Karl Nehammer osztrák kancellár is. A találkozón Románia schengeni csatlakozásának kérdéséről is vitáztak.

Karl Nehammer azt mondta a találkozó utáni sajtótájékoztatón, hogy a Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozásáról szóló vita nem politikai, hanem biztonsági kérdés.

– Több mint 75 000 ember lépte át az Európai Unió határait regisztráció nélkül. Ez egy biztonsági kérdés. Nem söpörhetjük a szőnyeg alá, beszélnünk kell róla – mondta az osztrák kancellár.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!