Tippek, mire figyeljünk az otthoni tanulás idején

Alig kezdődött el a tanév, a választások miatt máris országszerte számos iskola online oktatásra kényszerült átállni, ha csak pár napra is. A koronavírusban megbetegedők egyre nagyobb aránya is aggodalommal tölti el a diákok, szülők és a tanárok szívét egyaránt, és egyre közelebbinek érezzük a márciusi forgatókönyvet, hogy ismét bezárnak a tanintézmények és online térbe kerül a tanítás. De hogyan és milyen körülmények között tanuljanak otthon a diákok? Mire figyeljenek a szülők, hogy a számítógép előtt ülő gyermekek egészsége is megmaradjon? Hadnagy Ágnes gyógytornásszal beszélgettünk, aki számos hasznos tanáccsal szolgál szülőknek és diákoknak egyaránt.

– Hogyan kell ülni helyesen?

– Kisiskolás diákoknál a szülő elsősorban arra kell figyeljen, hogy a gyermek szabadon választhassa meg a számára legkényelmesebb pozíciót a széken vagy az asztalka mellett. Nem feltétlenül az a helyes, hogy ,,gyere, kisfiam, ülj le szépen a székre” – ha szeretne, akkor üljön nyugodtan törökülésbe vagy a sarkán, ahogy kényelmes neki, mert a kisiskolásoknak még igényük van az izgő-mozgó mozgásra, ha le akarjuk kötni, akkor is meg kell azt engedni nekik, hogy szabadon mozogjanak. A nagyobbaknál, akik huzamosabb ideig kénytelenek a számítógép előtt ülni, számukra alternatíva lehet a nagy labda, amit válthatnak a székkel, de az ékpárna használatát is ajánlják a szakemberek a helyes testtartás megőrzéséhez. Nagyon fontos továbbá, hogy szünetekben, mikor tehetik, kimenjenek a szabadba, a friss levegőre, mozogjanak, sétáljanak, és hogy a szemüket is megpihentessék azáltal, hogy távolra nézzenek. Szülőként erre tudatosan kellene irányítani a gyerekeket. 

– Hol tanuljon a gyermek, mire figyeljünk a székek, illetve az asztal esetében?

– A székeknél nagyon fontos, hogy úgy legyenek beállítva az asztalhoz képest, vagy olyan ülőalkalmatosságot válasszanak a diákok, hogy a könyöküket megtámassza az asztal. Ne kelljen sem magasabbra emelni, se pedig a levegőben lógatni, mert abból nagyon hamar ki tud alakulni fejfájás és helytelen testtartás. A széket továbbá úgy kellene beállítani, hogy a gyerek talpa a földön legyen, a térd-csípő pedig egy vonalban. Ez a legoptimálisabb. Persze ehhez több szempontnak kell találkoznia. Ha az asztal magas, a gyerek pedig kicsi, akkor a fontosabb szempont az, hogy a karja jól meg legyen támasztva. Ilyen esetben tehetünk a lába alá akár egy kisszéket is. Nagyon jó továbbá a hason fekvés egészségügyi szempontból, ez ugyanis ellensúlyozza azt a sok előre hajlást, amit a számítógép előtt ülve töltünk. Egészségtelen viszont, ha leülünk egy nagyon puha felületre, és alacsonyabban van a csípőnk, mint a térdünk, azzal ugyanis nagyon túlterheljük a csípőízületet. A fejünk nagyon előre tolódik a testünkhöz képest, s a nyaki gerincet túlterheli az a nagy súly, hogy elöl tartjuk számítógépnézés közben, a trapézizom túlfeszül, amiből szintén fejfájás alakulhat ki, mivel nem a megfelelő a vérkeringése az agyunknak.

– Milyen gyakorlatokat érdemes végezni?

– Abban az esetben, ha egy gyerek már huzamosabb ideje ül a számítógép előtt, és már nem tud annyira koncentrálni a feladatokra, akkor rázzuk fel őket. Nagy, lengő mozgásokat érdemes ilyenkor végeztetni, a bukfenc vagy a hintázás kifejezetten jót tesz ilyenkor. Ezt kisebb gyerekeknél lehet alkalmazni rendszeresebben, ilyenkor elönti az agyukat a vér és utána sokkal könnyebben tudják befogadni az információkat. A kicsiknél 25-30 percenként szünetet kell tartani, nagyoknál óránként mindenképp szükség van a pihenésre, és az a legoptimálisabb, ha ilyenkor mozgásos feladatokat végeztetünk velük.