Tettenérés esetén léphet fel a helyi rendőrség

Napi 24 órában teljesít szolgálatot Gyergyószentmiklóson a helyi rendőrség. Kihágások esetén és egyes bűncselekményeknél – a tettenérés alapfeltételével – büntetéseket róhatnak ki, de tevékenységi körükhöz tartozik a közrend és a közlekedés felügyelete, az építkezéseknél előírt bizonyos szabályok teljesítésének követése és a környezetvédelem is. Munkájuk részleteiről érdeklődtünk.

Éjjel-nappal járőröznek a helyi rendőrök, de nincsenek elegen. Erősítésre várva
Éjjel-nappal járőröznek a helyi rendőrök, de nincsenek elegen. Erősítésre várva

[dropcap]E[/dropcap]gész napos diszpécserszolgálatot működtetve dolgozik a gyergyószentmiklósi helyi rendőrség, így elmondható, hogy a nap mind a 24 órájában a lakosság rendelkezésére állnak. Tavalyi tevékenységük összesítésében háromezer kisebb vagy nagyobb akció szerepel, de ez gyakorlatilag munkájuk mindegyik mozzanatát felöleli. Valamivel pontosabb képet ad az, hogy 2014-ben összesen 175 esetben rótt ki büntetést az egység, amely az év első felében 9 fővel működött, és csupán ősszel bővült a létszám 20 főre.

Fontos tisztázni a hatáskört
Egy, az önkormányzati képviselőknek szánt beszámolójukban a helyi rendőrök ugyanakkor rámutatnak: azt tapasztalják, hogy a városlakók többsége nem tudja pontosan, hogy ők valójában milyen hatáskörrel vannak felruházva. Burján-Simon Róbert, a rendőri egység egyik tagja ennek érdekében is pontosított: feladataik körébe tartozik a kihágások megállapítása, amelyek esetében büntetést is kiróhatnak, tavaly például több mint 47 ezer lej értékben büntettek. A legtöbb büntetést közlekedési kihágásokért rótták ki, például tilosban való parkolásért, ugyanakkor szekereseket értek tetten, akik tiltott helyen közlekedtek, esetleg rendszámtábla nélkül, vagy este, világítás nélkül haladtak az úton. Emellett a közrend megzavarásáért is büntettek személyeket. Lopás, betörés esetén például tettenéréskor van joguk eljárni, azaz akkor léphetnek közbe, ha a tettesek még a helyszínen tartózkodnak, amikor odaérnek a helyi rendőrök. Nyomozási szerepkörük ilyen eseteknél nincs, amennyiben korábbi, például több órája, napja történt esetet jelentenek a lakók, akkor már az állami rendőrségre hárulhat a bűnügyi kivizsgálás. Ilyen esetekben a helyi rendőrség legfeljebb útbaigazítással segíthet, rendszerint elmondják, mit kell tennie a kárvallottnak, hova fordulhat panaszával.
– A már megtörtént bűncselekmények – például betörés, rablás, nemi erőszak – esetén a helyi rendőrség csak azt vizsgálhatja, hogy valós-e a bejelentés. Amennyiben súlyos esetet tapasztalunk, mi magunk értesítjük a rendőrséget – fogalmazott a helyi rendőr. Többször előfordult már, hogy valaki azzal hívta őket: autót, garázst feltörni próbáló személyt észlelt, a tettest azonban már elkergették. Ilyenkor nyilván lehetetlen tetten érni az elkövetőt, azt javasolják ezért, hogy még azelőtt riasszák a helyi rendőröket, mielőtt bármit is tennének.

Folyamatos ügyelet az új székhelyen
A helyi rendőrség néhány hónapja új székhelyre költözött, a Kárpátok utcai régi szülészet épületében alakított ki számukra irodákat az önkormányzat. A székhelyen éjjel-nappal van egy szolgálatos, így a lakók akár személyesen is tehetnek bejelentést.
A terepmunkát illetően gyalogosan és autóval is járőröznek a helyi rendőrök, de mint mondták, ahhoz, hogy a város minden pontján jelen tudjanak lenni, még több munkatársra lenne szükségük. Ismét hangsúlyozták, ők csak a lakossággal együttműködve tudnak hatékonyan fellépni, éppen ezért várják a bejelentéseket a 0726–123776-os telefonszámon.

Lázár Hajnal

: an accessible web community