Tervekben nincs hiány Etéden

A térség fellendülését várják az infrastrukturális beruházásoktól FOTÓ: ETÉD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Javában készül a 135-ös jelzésű megyei út, amely Etéd községet köti össze Sóváraddal Siklódon keresztül – tudtuk meg Szilveszter Attilától, Etéd község polgármesterétől. Az elöljáró elmondta, nagy tervekkel vágtak neki az évnek, számos pályázat benyújtására készülnek.

A tavalyihoz hasonló nagyságrendű pénzösszegből gazdálkodhat idén is Etéd község: az önkormányzati testület által elfogadott költségvetés szerint hárommillió lej áll a rendelkezésükre. Szilveszter Attila polgármester elmondta, a tavalyi év azzal telt el, hogy előkészítették a beruházások terveit, hogy amint lehetőség adódik, benyújtják a pályázati anyagokat. A községre ugyanis ráfér a fejlődés az elmúlt évek összevisszasága után, ugyanis volt időszak, amikor nem is volt vezető a község élén. Ő maga is megbízott polgármester volt egy időben, és már abban az időszakban elkezdték a különböző tervek elkészíttetését, reményeik szerint idén már finanszírozást is melléjük tudnak rendelni. Előkészítették többek között a község öt településének összes utcájának aszfaltozására vonatkozó tervet, de a csatornázásra is kész vannak a tervek. Ez az öt közül három falut, pontosabban Küsmődöt, Etédet és Kőrispatakot érintené, a beruházás értéke pedig meghaladná a hétmillió eurót. A polgármester elmondta, remélik, hogy az új EU-s pályázati ciklusban tudnak erre is pénzt lehívni. A másik két faluról sem feledkeztek meg, viszont azok esetében gazdaságosabb lenne saját tisztítóállomást és csatornahálózatot építeni, minthogy átvinni a hegyen a másik hálózatot.

Átkelőket újítanak, utakat korszerűsítenek
Tavaly Etéden és Kőrispatakon jelentős károkat okoztak az áradások, megrongálták az átjárókat, pallókat, most ezek javítása zajlik a falvakban. Szilveszter Attila elmondta, szám szerint három kisebb hídról van szó, ezekből kettő Kőrispatakon, egy pedig Etéden található, illetve egy negyedik átjárót is megújítanak, amely Etédet köti össze egy mezei úttal. Idén ugyanakkor három községi út aszfaltozási tervét is elkészíttetnék, erre a célra külön összegeket különítettek el a költségvetésből. Az elöljáró hozzátette, nemsokára elkezdik az utcákon a szokásos karbantartási munkálatokat, beleértve a mezei utakat is, hogy a lakosok tudják megközelíteni a megélhetésüket jelentő földterületeiket.
Az utak mellett a vízhálózat bővítését is tervezik idén – főleg Kőrispatakon lenne szükség rá –, és csatlakoznának a megyei vízhálózatra is. Az erre vonatkozó tervek is elkészültek korábban, a beruházás kivitelezésére szintén országos pénzekre pályázna az önkormányzat. Mindezek mellett teljes körű felújítást végeznének az etédi kultúrotthonon, korszerűsítenék a fűtés- és vízhálózatot, az épületet kívül-belül egyaránt.
– A tervek elkészültek, már csak a pályázat benyújtása szükséges az Országos Beruházási Társasághoz. Jelen pillanatban is ezen dolgozunk – mondta a polgármester.

Támogatás az iskolának
Több mint 150 ezer lejjel támogatja idén az önkormányzat az etédi iskola felújítását, a pénzt külső és belső munkálatokra fordítják majd az oktatási intézményben. Korszerűsítenék az villanyhálózatot, az osztálytermeket és a meglévő kerítést is újra cserélnék – sorolta a teendőket a polgármester. Mint mondta, az óvoda mellett 0–8. osztály működik a községközpontban, ahová a helyi gyermekek mellett Énlakáról és Siklódról is átjárnak tanulni az iskolások. Bár mindkét településen van iskola, az elöljáró szerint nem fenntartható a működésük az alacsony gyermeklétszám miatt, éppen ezért az iskolabusz hozza-viszi a diákokat a szomszédos településekről. Küsmődön működik óvoda, Kőrispatakon pedig 0–8. osztály és óvoda is.

Egyelőre még nem garázdálkodtak a nagyvadak
Az elmúlt évekhez képest idén egyelőre nem volt probléma a medvékkel a községben, még nem jelentek meg a falvakban, nem történt nagyobb kár. Szilveszter Attila polgármester szerint azonban a helyzet az időzített bombához hasonló, hiszen csak idő kérdése, hogy mikor térnek vissza a nagyvadak.
– Tudjuk, hogy itt vannak, látjuk a határban őket, a nyomaikat, azt is tudjuk, hogy nagyon sokan vannak, nem tartom normálisnak, hogy négy nagy állat jár együtt, és csak remélni merjük, hogy idén is nem kapnak úgy be a faluba, mint az elmúlt években, s nem csinálnak akkora felfordulást – összegzett a községvezető.

Hadagy Éva