2021. július 29, csütörtök.

Természetközeli íjászverseny

Idei első versenyét készül megrendezni az alsósófalvi Szirtisas Íjász Sportklub. Résztvevőkre az ország minden részéből számítanak, akik egy nem mindennapi pályán, háromdimenziós, életnagyságú állatfigurákra célozva mérhetik össze majd tudásukat.

Március 20-án szervezi meg idei első versenyét az alsósófalvi Szirtisas Íjász Sportklub. Az eseménynek a Korond melletti Likaskő környéke ad otthont. Lukács Zoltán, a Sportklub elnöke elmondta: igyekeznek mindig jellegzetes sóvidéki helyszíneket találni versenyeiknek, így esett a választásuk ezúttal Likaskőre. Fennállásuk óta ez lesz egyébként a 17. versenyük, évente átlagosan négyet szerveznek. A verseny jellegzetessége, hogy háromdimenziós, életnagyságú állatfigurákat helyeznek ki célpontként és ezekre lőve gyűjthetnek pontokat majd a versenyzők. Lukács Zoltán elmondása szerint nagy érdeklődés fogadta a rendezvényt, amelyre az ország számos településéről jelentkeztek résztvevők. Számuk meghaladta már a 80 főt.
– Próbálunk mindig olyan versenyeket szervezni, amely nemcsak a sportról, hanem a barátságról, az emberi kapcsolatok ápolásáról is szól, éppen ezét a Szirtisas által szervezett versenyeket kedvelik a résztvevők, és egyre népszerűbbek – tette hozzá a sportklub elnöke. A versenyre ugyanakkor nemcsak más sportklubok tagjai, hanem szabadúszó íjászok is benevezhettek. Gyermek, junior és felnőtt korosztályú íjászok külön-külön versenyeznek majd, öt különböző íjkategóriában – részletezte a sportklub vezetője. Az íjászatnak nagyon sok válfaja van, sokan szeretik az ilyen természetközeli versenyeket, mind amilyen ez a „3D”-s is, hiszen ez egyfajta plusz kihívást jelent számukra – tette hozzá. 35 darab életnagyságú állatfigurát helyeznek majd ki célpontnak, amelyeket a kijelölt távolságokból kell majd eltalálni minél pontosabban. A versenyt a járványügyi szabályok betartása mellett rendezik meg, kötelező egész nap a maszk viselete, valamint a versenyzőket kiscsoportokra osztják a zsúfoltság elkerülése érdekében. Ugyanakkor egy különleges likaskő-próbát is szerveznek, amely során egy előre elkészített likaskövön kell átlőjenek bizonyos távolságokról a versenyzők. A jelentkezést még nem zárták le, bővebb információkat a Szirtisas Íjász Sportklub közösségi oldalán találhatnak az érdeklődők.

Hargita megye egyetlen hivatásos íjász sportklubja
A Szirtisas Íjász Sportklub, amely egyben Hargita megye egyetlen hivatásos íjász sportklubja, 2015-ben alakult azzal a céllal, hogy az íjászatot mint sportot megismertesse és megszerettesse a környéken. Jelenleg 30 aktív versenyző tagja a klubnak, akik között valamennyi korosztály és mindkét nem képviselteti magát. Mivel a Szirtisas az egyetlen hivatásos íjász sportklub a megyében, ezért tagjaik nemcsak a Sóvidékről kerülnek ki, hanem egész Hargita megye területéről, sőt a megyehatáron túlról is.
– Mivel sok településről érkeznek tagjaink, ezért nagyon flexibilis a klub, természetesen a messzebbi tagoktól nem követeljük meg a rendszeres jelenlétet az edzéseken, de a versenyeken mindig találkozunk, olyankor jelen van az egész csapat – fogalmazott Lukács Zoltán. A sportklub elnöke szerint ahhoz, hogy mindenki fenn tudja tartani a saját szintjét, szükséges a heti minimum kétszeri edzés, de a fejlődés érdekében ennél több gyakorlásra van szükség. A Szirtisasoknál jelenleg heti két alkalommal tartanak edzéseket, kedden és pénteken 18 órától két-két órát. Íjászaik folyamatosan különböző versenyeken vesznek részt, és szép eredményeket érnek el.

Bizonyos szint elérése szükséges a klubtagsághoz
Aki az íjászklub tagja szeretne lenne, meg kell feleljen az elvárásoknak.
– Az íjászat egyéni sport, mindenki a maga eredményeiért kell megküzdjön, meg kell tanulni a kudarcot és a sikert is elviselni. Éppen ezért mindenkiből nem lesz íjász, aki eljön hozzánk – mondta Lukács. Ennek ellenére az érdeklődőket folyamatosan fogadják, megtanítják a sport alapjait, majd egy bizonyos szint és kihívás teljesítése után válhatnak csak az íjászklub tagjává.
– 10 méteres távolságból kell leadjon egy 75 százalékos pontosságú lövéssorozatot, ez az alapkövetelmény ahhoz, hogy valaki klubtag legyen – tette hozzá az elnök.
Indultak, ahogy a vírushelyzet megengedte
Reményekkel kezdte a 2020-as évet a Szirtisas Íjász Sportklub, az év elején megrendezték első versenyüket a parajdi sóbányában, amelyet ugyan nem arra terveztek, de nemzetközi sporteseménnyé nőtte ki magát. A 160 versenyző között ugyanis szép számban akadt magyarországi is. Ezt követően a korlátozó intézkedések miatt a sportklubnál is leállt az élet, majd a nyári lazítások után újraindult a tevékenységük, és rendszeresen megtartották az edzéseket. Nyár végén sikerült egy szabadtéri versenyt is szervezzenek, amelynek a parajdi Sószoros adott otthont – tudtuk meg Lukács Zoltántól.

Hadnagy Éva

Kapcsolódó cikkek:

Viharok számottevő károk nélkül

„A szerdai gyors viharok következtében Hargita megyében egyetlen alkalommal sem riasztották a hivatásos tűzoltókat” – tájékoztatta lapunkat Adrian Pănescu, Hargita Megye Prefektusi Hivatalának szóvivője....

A népi fürdők gyógyító ereje

A népi fürdőkről szóló ankétunk teljességének érdekében, a vizek gyógyhatását illetően szükségesnek tartottuk az orvosi véleményezést is. Ennek okán dr. Hajducsi Beáta fizioterápia-rehabilitáció-balneológus szakorvost...

Legfrissebb