Természetes élőhelyére szállították a Gyergyószentmiklóson feltűnt medvét

Elszállították azt a fiatal medvét, amelyik a napokban több alkalommal is feltűnt Gyergyószentmiklós szeméttárolóinál, az egyik bevásárlóközpont közelében. A természetes élőhelyére visszahelyezett vadállatot a sátortetős jégpálya mellett fogták be.

Elkábították és elszállították szerdán délután a gyergyószentmiklósi bevásárlóközpont környékén a napokban gyakorta feltűnő medvét. Az állatot a csendőrség és a rendőrség emberei több alkalommal elzavarták. A fiatal állat napok óta visszajárt a városba és a szeméttárolók környékén kutatott táplálék után.

A Hargita Megyei Környezetőrség vezetője, Balla Izabella a Hargita Népe érdeklődésére elmondta: a medve azt követően került szorult helyzetbe, hogy a sátortetős jégpálya és egy kerítés közé mászott be.

„Ebben az esetben alkalmazhattuk a 323/2010-es kormányhatározat előírásait, amely kimondja, hogy az állategészségügyi hatóság által kinevezett állatorvos elkábíthatja és a helyileg illetékes vadásztársasággal közösen elszállíthatja az állatot az általuk adminisztrált vadászterületre, ahol szabadon engedhetik” – számolt be a részletekről a szakember.

A hatóságok kérik a lakosságot, hogy hasonló esetekben hívják a 112-es segélyhívószámot, ne próbálkozzanak közbelépéssel, ne etessék a vadállatokat, legyenek óvatosak a háztartási hulladék tárolásával, és ne közelítsék meg a medvéket, hogy fényképeket vagy videofelvételeket készítsenek.

Farkas Endre