Termesszünk friss zöldséget egész esztendőben

Legyen szó bár főállású tevékenységről vagy hobbi kertészkedésről, zöldségtermesztésről vagy dísznövények szaporításáról, a fóliaházak –kialakítás és felszereltség függvényében – alkalmas felültetet kínálnak szinte bármilyen kertészeti tevékenységre. A célszerűségüket a Székelyföld szerte – sőt, immár Csíkban és Gyergyóban is – szaporodó fóliasátrak számbeli növekedése jelzi. János Ferdinándot, a csíkmadarasi Garden Proiect vezetőjét a fóliaházakkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról kérdeztük.

Az éghajlat-változás nyomán immár nem csak Udvarhelyen, hanem Csík- és Gyergyó vidékén is reális lehetőség nyílt a fóliasátras zöldségtermesztésre. A kedvtelési vagy megélhetési célú kertészkedést szolgáló kisebb-nagyobb védett felületek egyre több családi ház kertjében jelennek meg, hisz a létesítmények segítségével – némi munka és befektetés árán – friss zöldségekkel láthatjuk el a családot kora tavasztól egész esztendőben. János Ferdinánd kertészmérnök, a csíkmadarasi Garden Project kft vezetője ezúttal a fóliasátras kertbarátoknak szolgál néhány hasznos tanáccsal.

Tartós fóliák, teherbíró sátrak

– A fóliasátras-növénytermesztés vidékünkön viszonylag új fogalom, hisz régen Székelyföldön inkább az üvegházak voltak elterjedtebbek. Korábban, ha a 30-40 centiméteres hóréteg alatt az építményt nem fűtötték, a hó súlya alatt a sátor összeroskadt. Állandó szél-malom harc volt. A modern anyagoknak köszönhetően ez mára sokat változott. Az új technológiájú fóliaházakkal szép eredményeket lehet elérni Csíkban is, az új vázrendszerek statikailag, technikailag megfelelnek az itteni hóviszonyoknak – hangsúlyozta a szakember.

A fóliasátrak az üvegházakkal szemben ráadásul jelentősen olcsóbbak, ennek ellenére mégis tartósak, amit jó jelez, hogy a burkoláshoz használt fóliatakarókra nem ritkán 10-15 éves garanciát vállalnak a gyártók.

– Nekünk van olyan fóliaházunk, amin 15 éve ugyanaz a fóliatakaró van. Használtan vásároltuk, előtte nyolc évet használták, itthon újraépítettük és azóta nálunk is hét-nyolc éve szolgálatban van. Hihetetlen, hogy a technikai fejlődés a műanyag-gyártás terén is mire képes – érzékeltette saját példájukon keresztül János Ferdinánd.

Kis területről eltartani a családot

A kertészmérnök úgy véli, hogy a fóliasátras zöldségtermesztésre egyre többen tekintenek nemcsak hobbi, hanem főmegélhetési tevékenységként is. Különösen az olyan fiatalok hajlanak a nagyobb, komolyabb felszereltségű fóliaházak telepítésére, akik külföldi – svájci, olaszországi, németországi – munkavállalásaik során fóliaházas zöldségtermesztő kertészetekben dolgoztak. Külföldi munkahelyeikről ugyanis nem csak a keresetüket, hanem tudásukat, tapasztalataikat, az ott látott technikai megoldásokat is magukkal hozzá.

– A külföldről hazatérő fiatalok körében a fóliasátras zöldségtermesztés a reneszánszát éli. Ez tipikusan az a tevékenység, amiből egy kisgazdaság ki tud bontakozni, és ami kishelyen, gazdaságosan egy családot képes eltartani. Egy 10 áras fóliasátorból a család már meg tud élni, abból már lehet piacolni – vallja a csíkmadarasi szakember.

Ezer eurótól a csillagos égig

Nem titkolja, a fóliaházak telepítési költsége pár ezer eurótól indul, de a kívánt méret és felszereltség függvényében viszont a beruházás ennek a sokszorosába is kerülhet. A határ pedig a csillagos ég.

– A modern technológia – értem ez alatt az automatizált öntözést, az automatizált szellőztetést – pénzbe kerül. A fóliaházas zöldségtermesztésben olyan felszereléseket használnak, amik közvetlenül a gazda okostelefonjára továbbítják a páratartalommal, hőmérséklettel, az öntözéssel kapcsolatos összes adatot, illetve láthatja a növényt is. A fiatalok számára, akiknek a számítógép-technológia már eleve nem idegen, ilyen módon könnyebbé és vonzóbbá válik a munka – jegyezte meg a Garden Proiect vezetője.

A fóliasátrak székelyföldi, Hargita megyei terjedését és több célú használatát segíti az is, hogy a mezőgazdasági minisztérium a korábban kizárólag paradicsom-termesztésre kínált támogatását idéntől valamennyi, fóliasátorban vagy üvegházban termesztett friss zöldségfeleségre kiterjeszti. János Ferdinánd a támogatási programok mellett külön ösztönzőnek nevezi a tavaly nyáron megalakult Csíki Zöldség és Gyümölcstermesztők Egyesületét is. Az egyesületet alapító fóliás és szabadföldi zöldségtermesztő gazdák példájából, tapasztataiból más is meríthet, építkezhet. Ötlet is kapható, főként mivel a fóliaház nem kizárólag egy-két zöldségféleség vagy éppen dísznövények termesztéséről szól. Szaktanácsadással, illetve szerkezetkész fóliaházak forgalmazójaként a csíkmadarasi vállalkozás is szívesen áll az érdeklődők rendelkezésére.

Zöldség egész évben

– A fóliaházba bármi befér. Januárban-februárban indul a retek, saláta, a zöldhagyma, a spenót. Ezt követi a paradicsom, paprika, uborka, padlizsán. Majd ha ezek leteremtek, a helyükre ismét visszatér a saláta, a retek, spenót. Volt olyan esztendőnk, hogy decemberben még élvezhető ízű paradicsom volt a fóliában.

Aki hobbiként kezdte, és rájött, hogy többletmunkával jelentősen növelhető a jövedelem, az mind tovább lépett. Nem igaz, hogy a fóliaház nem igényel tudást és fizikai munkát, az automatizálással viszont sok energiát megtakaríthatunk. A fóliaházakba nem szükséges a fűtésrendszer. A modern, dupla-fóliás építmények jól szigetelnek, ezekben már szépen lehet termelni. Mínusz 8 foknál sem kell félni, hogy megfagy a fóliaházba kiültetett palánt – hangsúlyozta a Garden Proiect vezetője.

Domján Levente