Terjeszkedik a Mathias Corvinus Collegium

Bővíti programkínálatát a tehetséggondozó kollégium

Erdélyi képzési központokkal bővül a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Fiatal Tehetség és Középiskolás Programja – közölte lapunkkal az MCC kommunikációs irodája. Előbbi Csíkszeredában, utóbbi a megyeszékhelyen és Székelyudvarhelyen is elérhető lesz – derült ki a közleményből.

Egyedülálló tehetséggondozás, speciális tudás, összetartó közösség és maradandó élmények – ezt kínálja a diákoknak a Mathias Corvinus Collegium – olvasható a közleményben. Mint írják: ebben az évben Erdély több városában is indul a jelentkezési időszak az ingyenes, iskola mellett végezhető képzésekre. Erdélyi, magyarországi és kárpátaljai központokban várja a diákokat az MCC Fiatal Tehetség Programja (FIT) és Középiskolás Programja (KP) 2021 szeptemberétől. A jelentkezési időszakban a FIT augusztus 30-ig várja a 4. osztályos diákok, a KP június 13-ig a 9–12. évfolyamos középiskolások jelentkezését.

Fiatal Tehetség Program (FIT)
A közlemény szerint a FIT az országban egyedülálló módon komplex tehetséggondozást kínál általános iskolás diákoknak játékos oktatás keretein belül, a gyakorlati élethez szorosan kötődő ismeretek elsajátításával.
Az általános iskolások a félév során belepillantanak a robotika világába, tanulnak a művészet és a matematika kapcsolatáról, kísérleteznek, okulnak a környezetvédelemről, tudatos internethasználati képzésben részesülnek, és formálódik a pénzügyi látásmódjuk is. A FIT Program egészen nyolcadikos korukig kíséri el a diákokat. Amint a járványhelyzet lehetővé teszi, a gyakorlatorientált tehetséggondozó képzés mellett a közösség is épül a szabadidős programok, kirándulások, sportolási lehetőségek által. Így az évek alatt egyre erősebb kötelék alakul ki az MCC-s diákok között.
A FIT 2020-ban kezdte meg működését Sepsiszentgyörgyön, a program tevékenységei idén szeptembertől a következő erdélyi váro-
sokban érhetők el: Arad, Csíkszereda, Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti. Magyarországon a következő városokban indul a jelentkezés: Győr, Szombathely, Zalaegerszeg, Veszprém, Székesfehérvár, Pécs, Budapest, Szolnok, Kecskemét, Szekszárd, Szeged, Békéscsaba, Miskolc, Debrecen, Beregszász. A programra jelentkezni a fit.mcc.hu oldalon lehet; a jelentkezés feltétele a szülői ajánlás.

Középiskolás Program (KP)
Ugyanakkor közölték: a Középiskolás Programon belül a diákok amellett, hogy tovább mélyíthetik tudásukat, olyan készségeiket fejleszthetik, amelyek későbbi tanulmányaik, karrierjük során is hasznosak lehetnek. Az alapvetően e-learning alapú képzést havonta egy országos, személyes készségfejlesztő nap egészíti ki, Magyarországon budapesti, illetve Erdélyben kolozsvári helyszínnel, valamint kihelyezett vidéki képzési alkalmak, tehetségtáborok, tanulmányi kirándulások, angol és román nyelvi kurzusok is színesítik a programkínálatot. A középiskolásoknak kínált témák palettáján megtalálható a modern kori történelem, a nemzetközi kapcsolatok, a közgazdaságtan, a pszichológia, a jog, az irodalom, valamint a magyar és angol nyelvű íráskészség-fejlesztő kurzusok is. Az online képzés mellett a felvételiző diákok maguk választják ki, mely városok szakmai rendezvényeit kívánják látogatni. A személyes képzési alkalmakon a diákoknak lehetőségük nyílik ismert és elismert szakértők által tartott előadásokon, különböző általános készség- és képességfejlesztő tréningeken részt venni. A KP 2013-ban kezdte meg működését Erdélyben, idén ősztől a program tevékenységei az alábbi erdélyi városokban lesznek elérhetők: Arad, Csíkszereda, Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti, Székelyudvarhely. Magyarországon a következő városokban: Budapest, Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Szekszárd, Szolnok, Szombathely, Veszprém, Zalaegerszeg. A Középiskolás Programba 2021. június 13-ig lehet jelentkezni egy szabadon választott könyv, film, sorozat vagy előadás kapcsán írt kritikai esszé beküldésével. A Középiskolás Programról és a jelentkezés pontos menetéről a program honlapján olvasható bővebb információ.

Mathias Corvinus Collegium
Az MCC tehetséggondozó intézmény, amely Kárpát-medence-szerte nyújt a hagyományos iskolarendszeren túlmutató, ingyenes, társadalmilag hasznos, közösségi célokat szolgáló képzéseket az általános és középiskolás korú fiataloktól kezdve egészen a felsőoktatásban tanuló vagy már diplomás korosztályig. Az MCC tudásközpont, amely a képzések mellett rendezvényeivel, konferenciáival, könyveivel, nyilvános közléseivel részt kíván venni az összmagyarság felemelkedését szolgáló közéleti párbeszéd és kultúra fejlesztésében

HN-információ