2021. április 19, hétfő.
Hirdetéscustom_html_banner1

Terepjárművekkel a bajnoki címért

A Román és a Magyar Autósport Szövetség összefogása, valamint egy erdélyi sportegyesület és egy magyarországi ralibajnok ötlete alapján 2021-ben SSV International Trophy néven új autós pontvadászatot indítanak. A hétből két futamra Magyarországon, ötre pedig Romániában kerül sor – három helyszín Erdélyben, kettő pedig Moldvában lesz. Hagyományt teremtenének.

Magyarországi és romániai összefogás eredményeképpen új autós sorozat indul hamarosan a két országban. Az SSV International Trophy a Magyar és a Román Autósport Szövetség égisze alatt zajlik majd, az első futamot február elején tartják Kovászna megyében.

– Közel egy éve született meg az ötlet, hogy szervezzünk pontvadászatot az SSV gépeknek is, mivel egyre népszerűbbek ezek a járművek Magyarországon és Romániában is – nyilatkozta Szabó Gergő, többszörös magyar és román ralibajnok, aki három versenyen már indult egy Can-Am Maverick X3 SSV-vel. Először 2019-ben a magyarországi idényzáró Mikulás Ralin szerepelt SSV-vel, és kategóriájában a harmadik helyen zárt, tavaly pedig a Bákó Ralin immár Romániában is bemutatta a versenygépét, az év végén pedig a Mikulás Ralin a második helyen fejezte be a versenyt. 

– Az SSV-vel való versenyzés óriási adrenalinbomba, az eddigi autós és motoros élményeimhez nem is hasonlítható. Mindig boldog embernek éreztem magam, mert mindig azt csinálhattam, amit szerettem, ez így volt a ralival is és most az SSV-projekttel is – tette hozzá Szabó Gergő.

– Amikor 2018-ban az aktív versenyzéssel felhagytam, akkor kezdtem el dolgozni az SSV-kel, Magyarországon és Erdélyben túrákat vezetünk ezekkel a járművekkel. Egy-egy ilyen túra alkalmával, amikor kiváló minőségű murvás utakon mentünk, arra gondoltam, milyen lenne egy SSV-vel a ralisok között versenyezni, persze a gépeket külön kategóriába sorolva – mondta Szabó Gergő, majd hozzátette, az ötletet tettek is követték, egy éve pedig egy SSV-sorozat létrehozásán dolgozik, amely idén révbe érhet.

Szabó Gergő ötletét felkarolta a sepsiszentgyörgyi Auto Crono Sportegyesület – amely egyébként a tavalyi Kovászna Hó Ralin elsőként adott lehetőséget a magyarországi sportolónak, hogy Romániában is rajthoz állhasson és bemutathassa versenykörülmények között az SSV-t –, de partnerre lelt a Román Autósport (FRAS) és a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) vezetőségében is, így hívták életre az SSV International Trophy néven a pontvadászatot. A bajnokság első futama február 5-én és 6-án a Kovászna Hó Rali lesz, ezt követi május 16–17-én a Hargita Rali Sprint, június 25–26-án a Bákó Rali, július 17–18-án a Veszprém Rali, július 30–31-én a Nagyszeben Rali, szeptember 3–4-én a Iași Rali, a sorozatot pedig a december 4-én és 5-én zajló veszprémi Mikulás Rali zárja majd.

– A cél, hogy mindenki számára elérhető és olcsó versenyzési formát hozzunk létre. Jelenleg nem túl ismertek ezek a járművek a hazai autósportban, ám nemzetközi téren a tereprali-viadalokon külön kategóriát hoztak létre az SSV-k számára. A Dakar Ralin immár három éve alakítottak ki külön kategóriát az SSV-knek, s noha nem olyan gyorsak, mint a modern versenyautók, a versenyzési költségek is jóval kisebbek, szinte egytizede az ára és a költsége egy R5-ös raliautóhoz képest – mondta Szabó Gergő. Hozzátette, az SSV-t nem csupán versenyzésre, hanem túrázásra, akár hobbiként is lehet használni a járművet annak megvásárlása esetén.

Szabó Gergőt ezúttal nem a versenyzés hajtja, inkább az SSV-kupa megszervezését tűzte ki célul, ám nem zárja ki annak lehetőségét, hogy egy-egy viadalon majd őt is ott találjuk az indulók között. 

– Elsődleges cél az SSV-sorozat népszerűsítése, az indulók segítése és a rajthoz álló versenyzők számának gyarapítása. A Kovászna Hó Ralira a nevezés elkezdődött, úgy tervezzük, hogy hat-tíz pilóta fog rajthoz állni, ezt a számot szeretnénk az év végére legalább tizenötre feltornázni – jelentette ki a pontvadászat kitalálója.

Szabó Gergő elmondta, a hazai ralis berkekben ismert és népszerű Dacia Logan árából lehet egy SSV-t vásárolni és felkészíteni a versenyzésre. 

– Az SSV versenygépnek gyakorlatilag mindene szériagyártmányú kell legyen, csak a homológ szerinti bukókeretet, a versenyüléseket és az öveket kell beszerelni, ez így mintegy harmincezer euróba kerül – tette hozzá az egykori magyar ralibajnok. Szabó közölte, van SSV-bérlési lehetőség Magyarországon és Romániában egyaránt, a legnépszerűbb SSV-márkák a Polaris és a Can-Am, utóbbit a székelyudvarhelyi TAP Racing tud kölcsönözni – amelyeknek van FRAS és MNASZ homológja is –, egy verseny ebben az esetben mintegy 2500-3000 euróba kerül, amely minden, a versenygéppel kapcsolatos költséget tartalmaz.

A pontvadászat megálmodója azt mondta, szeretné, ha egy-két éven belül népszerű versenyzési forma lehetne az SSV-kategória a román ralibajnokságban. 

– A terv az, hogy minden murvás ralifutamon külön kategóriában indulhassanak az SSV-pilóták. Ugyanakkor dolgozni fogunk a népszerűsítésen, hiszen azt szeretnénk, ha két éven belül egy-egy versenyen az indulók száma elérné a huszonötöt – nyilatkozta Szabó Gergő.

Az ötletgazdáról

Szabó Gergő 1968. szeptember 20-án született, tinédzserkorában kezdett el motorozni, először 1987-ben a 125 köbcentis kategóriában lett magyar enduróbajnok, a címet még háromszor hódította el. 1991-ben egy Lada 2107-es versenygéppel a magyar másodosztályú ralibajnokságban indult, egy évvel később már az országos pontvadászatban versenyzett. 1993 és 1995 között egy Lancia Delta HF Integrale, majd egy Ford Escort Coswort, 1998-tól pedig Volkswagen Golf III Kit Carral versenyzett, ezzel az autóval nyerte meg első bajnoki címét 2001-ben az elsőkerék-meghajtású autók kategóriájában és az A7 géposztályban. 2002-ben autót váltott – Toyota Corolla WRC –, a magyar bajnokság mellett elindult osztrák viadalokon is és rajthoz állt 2003-ban a Monte Carlo vb-futamon is, ebben az évben a Fehérvár Rali Európa-bajnoki futamon aratta első összetettbeli sikerét a magyar és a nemzetközi sorozatban, az év végén pedig a harmadik helyen zárta a pontvadászatot, immár egy Škoda Octavia WRC Evo2-vel. A 2004-es évet Škodával kezdte, de egy Ford Focus WRC-vel fejezte be, 2005-ben pedig két pontvadászatban, a csehben és magyarban is indult, előbbiben a Forddal, utóbbiban pedig egy Mitsubishi Lancer EVO VI-tal, amellyel megnyerte az N csoportos bajnokságot. 2006-ban szintén a cseh és a magyar pontvadászatban indult, 2007-ben már Mitsubishivel versenyzett, a magyar bajnoki mellett az Intercontinental Rally Challenge (IRC) sorozatban is rajthoz állt, az oroszországi viadalt az összetett nyolcadik helyén zárta.

Első romániai versenyét 2008-ban egy Mitsubishi Lancer Evo IX-cel Brassóban teljesítette, akkor „ragadt” az országban, Kolozsváron pedig megnyerte az Avram Iancu Ralit, év végén összetettben és az N csoportban a második helyen zárt. 2009-ben a hétfutamos román bajnokságon hat versenyen zárt dobogós helyen, és összetettben, valamint az N4-es géposztályban megnyerte a pontvadászatot, egy évvel később a nyolcból négy versenyt nyerve védte meg összetettben és géposztályában a bajnoki címet. 2011 és 2014 között több román bajnoki futamon is győzött, 2015-ben összetettben újra a második helyen zárt, egy évvel később két dobogós hellyel a 3-as géposztályban a harmadik helyen fejezte be a bajnokságot. 2017-ben a Hargita Ralin megnyerte a 3-as géposztályt, 2018-ban pedig mindössze három romániai futamon indult, ez pedig elég volt ahhoz, hogy a 3-as géposztályban a negyedik helyen zárja az évet.

 

Mi is az ATV, az UTV és az SSV?

ATV (All Terrain Vehicle): más néven quad egy négykerekű jármű, főleg terepen használják, ám angol neve szerint minden terepen használható jármű. Lényege, hogy olyan helyekre is eljuthatunk vele, amelyek motorral, autóval nehezen megközelíthetők. Könnyű felépítésűek, kormányzásuk a motorkerékpáréval megegyezik, akárcsak ülésük.

UTV (Utility Task Vehicles): kis négykerekű terepjáró, nagyobb, mint a quad, legkevesebb kétüléses, a legtöbb esetben biztonsági övekkel, hátsó tároló-, pakolórésszel és felborulás elleni védelemmel is rendelkeznek.

SSV (Side-by-Side Vehicles): az UTV-k továbbfejlesztett, kimondottan személyszállításra alkalmas kis négykerekű terepjáró, legkevesebb két-, de létezik négy- és hatüléses változat is, biztonsági övekkel, felborulás elleni védelemmel is rendelkeznek. Az SSV-t használják sportolásra is, 2017-től a Dakar Ralin külön kategóriában szerepelnek, ahogy a terepralikon is. A szériagyártmányok erőforrásának hengerűrtartalma kisebb, mint ezer köbcenti és teljesítménye 100–195 lóerő között van.Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

Desszert magokból: müzliszelet

Hozzávalók: 2 csésze zabpehely 1 csésze vegyes apróra vágott magkeverék - én diót, kesudiót, törökmogyorót, mandulát használtam 1 közepes banán 2 evőkanál lenmag -...

Több mint 40 birkát pusztított el a medve Nyikómalomfalván

Újabb medvetámadás történt Farkaslaka községben, ezúttal Nyikómalomfalva határában. A közbirtokosság juhaira támadt egy anyamedve két bocsával a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka, és több mint...

Csapadékos marad az idő, de melegszik a levegő

Változékony, hőmérsékleti szempontból ingadozó, csapadékos időre számíthatunk a következő két hétben – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) április 19-e és május 2-a...

Legfrissebb