Telt ház a bölcsődében

Sokan várják, hogy megnyissa kapuit a Szív utcai létesítmény. Idén még zárva marad Fotó: Háromszéki Eszter

Csíkszeredában idén is elfoglalták a meglévő helyeket a kisóvodások és bölcsődések. A csíkszeredai önkormányzat új épületében, a Napocska Napközi Otthonban már várják a gyerekeket, ugyanakkor az egyházi területen épülő, Szív utcai bölcsőde-napközi nyitására még várni kell.

Márton Adél óvodai oktatásért felelős tanfelügyelő lapunk megkeresésére elmondta, habár még nem összesítették a bölcsődék és tipegőcsoportok helyeinek számát, minden évben van igény ezekre.
– Minden tanügyi egység meghatározhatja, milyen eljárás, szem­pontok szerint vesz fel gyerekeket, de azért van egy alap szabályrendszer. Mint ismeretes, minden kisgyereket körzete szerint íratnak óvodába, tehát minden gyerek tartozik egy intézményhez, ahova kötelesek felvenni, ez alól a szabály alól csak néhány kivétel van. Elsőbbséget élveznek a testvérgyermekek, ha túljelentkezésről van szó, ők előnyt élveznek az iratkozásnál. Az óvodákba, tipegőcsoportba jelentkezésnél, az intézmény személyzettől függően meghatározhatja, hogy legalább legyen kétéves a gyerek, hisz ők sokkal több figyelmet, törődést igényelnek – fogalmazott a tanfelügyelő.
Hozzátette: tudomása van arról, hogy sok szülő vidékről városba íratja óvodába gyermekét, sokuknak nincs más választása, ennek ellenére nem javasolja. Vidéken is egyre több napközi, óvoda van, és a gyerek fejlődése szempontjából sem optimális, ha kiszakítják a megszokott környezetéből. Továbbá a városi óvodákban is a legtöbb helyen túljelentkezés van.

Gyermekzsivajra várva. Nemsokára birtokba vehetik az óvodások az új napközit Fotó: Háromszéki Eszter

Túljelentkezés

Kedves Ildikó, a csíkszeredai Kis Herceg Napközi Otthon igazgatója kérdésünkre kifejtette, a törvény által meghatározott maximum létszámú gyereket vesznek fel idéntől, de így is nagyobb kapacitásra lenne szükség.
– Betelt az összes helyünk, a körzetünkhöz tartozó gyerekeken kívül a testvérgyermekek élveztek prioritást. Jelenleg 34 kérésünk van iratkozásra, amit nem tudtunk még megoldani, de dolgozunk rajta. Próbáltunk kérni a tanfelügyelőségtől plusz csoport indítására jóváhagyást, amire nem bólintottak még rá, de reménykedünk. Bizakodtunk, hogy a Szív utcai egyházi bölcsőde-napközi elindul, és oda helyeznénk el, akik számára nem maradt hely, de sajnos még az épületet nem adták át – fogalmazott az intézményvezető.
Hozzátette: a Kis Hercegben van bölcsődei és tipegőcsoport is. A bölcsődébe kétéves korig jelentkezhetnek, míg a tipegőbe két és fél éves kortól felfelé, ahol már korai nevelésben részesülnek. A háromévesnél kisebbeket nevezik tipegőnek, ettől a kortól a napköziben már korai fejlesztő pedagógus foglalkozik velük napi öt órában.
– Legalább 60 gyereket várunk szeptemberben, de reménykedünk, hogy jóváhagyják a még egy csoport indítását, így mindenkit, mind a 80 gyereket fogadhatjuk – részletezte lapunknak az igazgató.

Fotó: Háromszéki Eszter

Szükség lenne az új bölcsődére

Csíkszereda Polgármesteri Hivatalától megtudtuk, hogy az idei tanévben kinyitja kapuit a Nagyrét utca 6. szám alatt található épület, amelybe a Napocska Napközi Otthon költözik. Mint megtudtuk, az új épület nyolc csoport befogadására alkalmas, vagyis 160 gyerek kezdheti meg, várhatóan a következő tanévtől, a napközis életet. A Hargita Megyei Tanfel­ügyelőségtől a meglevő hat napközis csoport mellett további egy létrehozására kapott jóváhagyást a napközi vezetősége, továbbá megbeszélés tárgyát képezi, hogy az intézmény alá tartozó Csiga Biga három óvodáscsoportjából egy napközis csoporttá alakuljon, így teljes kapacitással tudna működni az épület. A Csiga Biga két óvodáscsoportja pedig a Napocska jelenlegi épületébe költözne. Mint kiderült, augusztus 22-én technikai átadásra kerül sor a kivitelező által.
– Sikerült beköltözni, és elfoglalni az új csoportokat. Teljes kapacitással indulunk, 164 gyereket várunk szeptember 5-től – közölte Kopacz Erika Mária, a Napocska Napközi Otthon igazgatója.
Továbbá megtudtuk, hogy a Mihail Sadoveanu utca 1. szám alatt évek óta működő bölcsődében is beteltek a helyek. Az idei tanévre 39 üres helyet hirdettek meg, amelyre a beiratkozás május 16–20. között zajlott online formában.
Kérdésünkre, hogy a csíkszeredai Szív utcai, dendrológiai parkként ismert egyházi területen épülő bölcsőde-napközi hogy áll, elmondták: idén biztosan nem lesz kész. A városháza munkatársa kifejtette: még a munkálatok zajlanak, esetleg februárban indulhat a második félévre, de semmi sem biztos. Darvas Kozma-József plébános nem kívánt nyilatkozni a helyzetről.

Adorján Zsófia

: an accessible web community