Teljes a Mesés Székelyföld sorozat

Bemutatták a Hargita Népe Lapkiadó gondozásában megjelent Mesés Székelyföld könyvsorozat negyedik és ötödik kötetét március 29-én, hétfő este a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban. A kötetekről Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Váncsa Mónika illusztrátor, Sarány István, a sorozat szerzője, valamint Sántha Attila költő, szerkesztő beszélgetett.

Borboly Csaba a könyvbemutatón kifejtette: a sorozat köteteivel szeretnék elérni, hogy Székelyföld minden lakója ismerje meg az egyes helyekhez kapcsolódó mondákat, legendákat, és legyen büszke arra a helyre, ahol él. A gyerekekben erősíteni kell a hovatartozás tudatot, a szülőföld iránti szeretetet, hogy itthon tervezzenek jövőt, itt álmodjanak maguknak családot – emelte ki Borboly Csaba. Az ötkötetes sorozat utolsó két része Háromszékre, valamint Marosszékre és Aranyosszékre kalauzolja az olvasókat:

– Az Összetartozunk közösségépítő program által szoros kapcsolatot ápolunk az aranyosszéki magyarsággal, így külön öröm számunkra, hogy a sorozat záró kötetében Aranyosszék is megjelenik – nyilatkozta a Borboly Csaba.

A Sarány István által jegyzett mesék, történetek a két gyermek szemszögéből mutatják be a felkeresett településeket. Annácska és Zolika alakját az első kötetben Péter Alpár rajzolta meg, de a két kedves gyerek megjelenik Orosz Annabella, Fazakas Ildikó és Váncsa Mónika képzőművészek illusztrációin is.

Annácska és Zolika kalandja ezelőtt tíz esztendővel kezdődött: a Kolozsváron élő testvérpár a szülők, a nagyszülők társaságában utazgat Székelyföldön, sorra ismerve meg Csík-, Gyergyó- és Kászonszék, majd Udvarhelyszék és Háromszék, végül Marosszék és Aranyosszék településeit.

A sorozatot nem csak otthoni olvasmánynak, hanem útikönyvnek is szánta a szerző, ugyanis segítséget nyújt a szülőknek, ha felkerekednének, és felkeresnék az egyes székek nevezetességeit. Mint a könyvbemutatón elhangzott, a szerző elsősorban azokról a helyszínekről írt, amelyekhez ő is kötődik valamilyen módon. Ugyanakkor, ha lesz lehetőség rá, a folytatás sem kizárt. Háromszék például – amint azt Sántha Attila megemlítette –, egy kötetet kapott, pedig az egyes székek minden bizonnyal itt is tartogatnak még elegendő érdekességet, megörökítésre érdemes helyszínt, látványosságot és legendát.