Teljes a felszerelésük

Új autó és védőeszközök az önkéntes munkavégzéshez | Fotó: Gyergyóújfalvi önkéntes tűzoltó-alakulat

Nagyszámú tűzesetnél nyújtott se­gít­sé­get az idei év első felében a gyer­gyó­újfalvi önkéntes tűzoltó-a­la­ku­lat és a hozzájuk tartozó ki­lyén­falvi egység. A csapat munkáját a nemrég vásárolt korszerű tűzoltóautó segítette, emellett felszereltségükhöz szükséges újabb eszközöket is vásároltak a megyei önkormányzat támogatásából.

Németországból vásárolt teljes felszereltségű tűz­ol­tóautóval bővült a gyergyóújfalvi önkéntes tűzoltó-alakulat eszköztára: a 2400 literes víztartállyal és 240 literes habtartállyal rendelkező autó terepen is használható, így nagyban segíti az utóbbi időben gyakori tarló- és erdőtüzek megfékezésében folytatott munkát.

Fotó: Gyergyóújfalvi önkéntes tűzoltó-alakulat

Deák Csaba, a gyer­gyó­új­fal­vi alakulat parancsnoka elmondta: az önkormányzat támogatásával vásárolt autó mellett idén új felszerelésekkel is gazdagodtak Hargita Megye Tanácsának pályázati kiírása révén, így teljes felszereltséggel, biztonságosan tudják végezni munkájukat. Az alakulat két darab légzőkészüléket, tíz védőkesztyűt és hat darab tűzoltócsizmát vásárolt a 19 ezer lejes támogatásból, a közigazgatásilag Gyergyóújfaluhoz tartozó kilyénfalvi alakulat pedig hat védősisakkal, egy távbeszélő egységgel és egy légzőkészülékkel bővítette eszköztárát, 11 ezer lej értékben.

Fotó: Gyergyóújfalvi önkéntes tűzoltó-alakulat

– Jelenleg 32 tagja van a gyergyóújfalvi önkéntes tűz­ol­tó­a­la­ku­latnak, közülük 25 személy itthon tartózkodik, bármikor bevethető. Szükség is van rájuk, hiszen idén augusztus végéig közel negyven tűzesetnél nyújtottunk segítséget, míg az elmúlt 5-6 esztendő átlaga az évi húsz eset. Idén többnyire tarló- és erdőtüzek pusztítottak, bár Gyer­gyó­új­faluban belterületen nem volt számottevő tűzeset, több településen nyújtottunk segítséget – mondta el megkeresésünkre Deák Csaba. Hozzátette: a 2008-ban újraindult alakulat felszereltségét tekintve is mára felzárkózott a környező települések egységeihez.
Az önkéntes tűzoltók a fűtésidény közeledtével a kémények kitakaríttatását javasolják, és kérik a lakókat, hogy mellőzzék az improvizált fűtőberendezéseket, mert nagyon sok tűzeset ezek miatt következhet be.

Boncina-Székely Szidónia

: an accessible web community