Tél a tavaszban

Áprilisi hó. Meggyűjtötte a sofőrök baját fotó: hargita megyei rendőrség

Alaposan megnehezítette az úton levők dolgát a tegnap leesett jelentős hómennyiség Hargita megye útjain. A hatóságok elővigyázatosságra intenek és további havazásokra figyelmeztetnek a hegyvidéki területeken.

Hargita megye számos útján okozott kisebb fennakadásokat a tegnap lehullott nagy hómennyiség. A sűrű havazás miatt több teherautó elakadt délelőtt a 15-ös jelzésű országúton a Borszéki-hágón. A megyei útügy által közölt információk szerint a kamionoknak elsősorban az emelkedőkön és ereszkedőkön gyűlt meg a bajuk, a sofőröket az útügy, valamint a rendőrség munkatársai is segítették a haladásban.
Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, hogy nemcsak a Borszéki-hágón, hanem Hargita megye több hegyi útszakaszán is nehézkes a közlekedés a havazás miatt. Éppen ezért rendőrök vigyázzák fel a forgalmat az érintett útszakaszokon, ugyanakkor, ha továbbra is kitart az erős havazás, lehetséges, hogy bizonyos utakat lezárnak.

Gondok Gyergyó vidékén is

A tegnap délelőtti kiadós havazás és szél a Gyergyói-medencében is megnehezítette a közlekedést, főként a Gyergyószentmiklóst Székelyudvarhellyel összekötő 138-as megyei úton akadt el több kamion a csúszós, latyakos úton a délelőtti órákban. Ugyancsak elakadt kamionhoz hívták segítségül a gyergyószárhegyi önkéntes tűzoltó-alakulatot a Szárhegy–Ditró útszakaszon, az E578-as úton. A havas, csúszós útfelületről a kamion az árok szélére sodródott és elakadt. A kamion kivontatását egy tűzoltóautóval, négy tűzoltóval és egy buldoeszkavátor segítségével oldották meg – tájékoztatott közösségi oldalán az alakulat.
Gyergyószentmiklóson a város területén párhuzamosan több helyszínen hótalanították az utakat.
A Hargita Népe érdeklődésére Elekes Róbert, a Brassó megyei út- és hídügyi igazgatóság (DRPD) szóvivője elmondta: nem érte váratlanul az igazgatóság munkatársait a havazás, hiszen az előrejelzések alapján számítottak rá. Megjegyezte: a hótalanítási szezon április elsejével ugyan lezárult, ám az előrejelzések miatt a hóekék nagy részét visszahívták a bázisokra a héten. Ugyanakkor a nagy mennyiségű hó Hargita megye több pontján okozott kisebb fennakadásokat, számolt be. Mint a szóvivő kiemelte: az igazán nagy problémák Kovászna és Brassó megye egyes területein jelentkeztek, ahol a Hargita megyében lehullott hónál jóval több hullott le rövid idő alatt.
– Hargita megyében 16 hókotró dolgozott és közel 120 tonna csúszásgátlót szórtak el a megye útjain, gyakorlatilag minden irányban az országutakon – emelte ki a szóvivő. Hozzátette: Hargita megyében nem volt igazán nagy közlekedési probléma.

HN-összeállítás