Tavaszi nagytakarítások megyeszerte

Nagy sikernek örvend a kezdeményezés FOTÓ: LÁSZLÓ F. CSABA

Március beköszöntével nagyszabású lomtalanítási és szemétgyűjtési akció vette kezdetét a megyében. Az egyes falvakban szelektív hulladékgyűjtést és falutakarítást is szerveznek. Csíkszereda környékén több község is csatlakozott a Hargita Víz Egyesület által kezdeményezett akcióhoz, melynek célja, hogy a településeken átfolyó patakokat és az Olt-folyó partját is megszabadítsák a szeméttől. Gyergyószentmiklóson is ma kezdődik a lomtalanítás.

A csíkszeredai RDE Huron Kft. több településen dolgozik, illetve akad olyan falu, ahol már véget ért a hulladékgyűjtés. Az akció részét képezi a Hargita Víz Egyesülettel közösen végzett takarítás, amely során az átfolyó patakok és az Olt-folyó környékét is tisztítják. Emellett a községek utcáit, köztereit is lomtalanítják. A tavaszi nagytakarításban részt vesznek iskolások, tanárok, önkéntes tűzoltók és a polgármesteri hivatal alkalmazottai. A vállalat olyan hulladékokat szállít el kapuról kapura, amelyek nagyméretűek, ilyen például a bútor, matrac, szőnyeg, járóka vagy akár etetőszékek. Az olyan elektronikai hulladékoktól is megszabadulhatnak a lakosok, mint a mosógépek, hűtőszekrények, porszívók és számítástechnikai eszközök.

Itt tartanak most
Csíkszentdomokoson már véget ért a kétnapos gyűjtés. Ma Csíkszépvíz községben dolgoznak, a továbbiakban pénteken Csíkmadarason gyűjtik a szelektív hulladékokat. Csíkszenttamás községben március 26-án a köztereket, utcákat, valamint a patakok és folyók környékét takarítja a lakosság. Kedden, március 30-án a gumiabroncsok adhatók le, valamint március 31-én, szerdán, a nagyméretű szemetet szállítják el. Az RDE Huron Kft. programját egyébként a felcsíki települések önkormányzatai kezdeményezték.
Csíkmadarason többnapos takarítás és szemétgyűjtés veszi kezdetét. Az RDE Huron Kft.-vel együttműködve március 26-án, pénteken zajlik a projekt.
– Fontosnak tartom megjegyezni, hogy nagy jelentőséggel bír számunkra a környezetünk, mező ink, erdő ink tisztaságának védelme, úgy gondoljuk, hogy a 21. században, egy civilizált társadalomban nem fér bele az, hogy bárki is a felgyű lt szemetet, hulladékot a mező re vigye vagy a patakba dobja – hangsúlyozta Péter Dávid, Csíkmadaras polgármestere. Pénteken a vízpartok és folyók környékének takarítása a napi programja a helybelieknek a Harvíz Rt.-vel közösen, illetve március 27-ig a gyógyszereket és veszélyes hulladékok adhatók le a helyi BioVital gyógyszertárában.

Folytatódik az ECO-Csík kezdeményezése
A csíkszeredai ECO-Csík is megszervezte a tavaszi lomtalanítási programot, amely a hét elején kezdődött el. Ma Csíkszeredában, Csíkszentkirályon és Csíkrákoson gyűjtik be a nagyméretű hulladékokat, amelyeket reggel 7 óráig lehet kitenni a kapukhoz. A projekt folytatásaként holnap folytatódik az akció a város területén, kiegészülve Csíkszentsimonnal és Csíkpálfalvával. A bútorok, matracok, elektronikai hulladékok és gumiabroncsok mellett a kukákba nem férő műanyag és fémszemetet is elszállítják. Zöld-, építkezési és veszélyes hulladékot ez alkalommal nem lehet leadni.
– Kettős céllal szerveztük meg az akciót. Elsősorban az ügyfeleknek szeretnénk segíteni a nem mindennapi szemét elszállításában. Másodlagos cél, hogy ezek a hulladékok ne kerülhessenek a környezetünkbe. Az eddigi programok nagy sikerrel zárultak, hatalmas mennyiségek gyűltek össze. A pontos számadatok nem elérhetők, de falunként körülbelül 10-20 tonna szemét gyűlt össze – válaszolta kérdésünkre Pál Tamás ügyvezető igazgató. Mint mondta, a szemét eldobása vagy kiszállítása a patakok partjára komoly büntetést von maga után.

Többhetes lombtalanítás
Ma kezdődik a tavaszi lombtalanítás Gyergyószentmiklóson is. Ezúttal több héten keresztül zajlik majd a takarítás, és csak az ágakat gyűjtik be, egyebet komposztálni kell.
A gyergyószentmiklósi önkormányzat lombtalanítási, azaz zöldhulladék-összegyűjtési akciót szervez március 25-től kezdődően. A hideg időjárás és a havazás miatt sem halasztják el a lombtalanítást, hiszen legtöbben húsvét előtt megtakarítják portájukat. Fontos tudni, hogy a magánházaktól kizárólag csak a faágakat, fanyesedékeket viszik el bejelentés alapján. Jelentkezni a 0266–364494-es telefonszámon lehet hétfőtől csütörtökig 8 és 16 óra között, pénteken 8 és fél három között. A száraz aljnövényzetet, faleveleket mindenki tegye komposztba – ezt kérik a magánházakban élőktől – ha valakinek kicsi az udvara és nem tud komposztládát elhelyezni, attól elszállítjuk az apróbb zöldhulladékot is.
– Ez esetben azt kérjük, lebomló csomagolásba, tasakba vagy dobozba csomagolva tegyék ki a kapuk elé – közölte Gyergyószentmiklós alpolgármestere, Len Emil Balázs. A tömbháznegyedekben kialakított szemétgyűjtő pontokhoz komposztládákat helyeznek ki a napokban, ezek egész évben használhatók lesznek. Ezekbe a kiskertek tavaszi kitakarításából vagy a nyári fűnyírásokból származó zöldhulladékot gyűjtik majd. A faágakat pedig egy kötegbe a szemétgyűjtő pontok mellé kell kihelyezni. Az önkormányzat hangsúlyozza: fontos, hogy a zöldhulladék ne keveredjen a háztartási szeméttel, hiszen azokat más-más gyűjtőkonténerben és más-más úton szállítják el.

Barabás-Pál Hajnalka
Fülöp Orsolya