Tartja a frontot a városi kórház

A szerda esti kormányülésen elhangzott Székelyudvarhely neve, mint olyan városé, ahol magas a fertőzések száma, mégsem került vesztegzár alá a település. Ennek apropóján közös sajtótájékoztatót tartott az új városvezetés és a kórház vezetősége. Többek között arról beszéltek, hogy miként lehet növelni az egészségügyi intézmény kapacitását, és kérték a lakosság felelősségteljes hozzáállását.

Akár meg is történhet ez a szigorítás, bár a fertőzöttségi arány mellett több más tényezőt is figyelembe kellene venni a döntés meghozatalakor. Ezt mondta Lukács Antal, a kórház főigazgatója, utalva elsősorban arra, hogy Székelyudvarhelyen sokat tesztelnek: jelenleg napi 192 COVID-tesztet képesek elvégezni az intézmény laboratóriumában.

Új alapok

Újból munkába állt a helyi operatív törzs, a járvány terjedésének lassításáért már a múlt héten bevezettek néhány szigorítást – közölte Gálfi Árpád polgármester a Városháza belső udvarán tartott sajtótájékoztatón. A tavaszi, kissé konfliktusos viszony után új alapokra helyezték a városi kórházzal való együttműködést, napi kapcsolattartást, nyílt tájékoztatást ígérnek a továbbiakban. Ugyanakkor a városvezetés lehetőségeihez mérten minden támogatást megad az egészségügyi intézménynek, soron kívüli segítséget is felajánl – mondta Gálfi. Ehhez várják a kórháztól az igénylista benyújtását. Kiemelte ugyanakkor, hogy a lakosságon is múlik, hogy mennyire súlyosbodik, avagy enyhül a helyzet.

– Ha pedig lezárják a várost, azt tudni kell, hogy a döntést az országos és megyei hatóságok hozzák meg, a városvezetésnek pedig be kell tartatnia azt – jelentette ki.

Székelykeresztúrra is küldenek beteget

Nyíltan beszélt a kórház helyzetéről Lukács Antal főigazgató. Mint mondta, a megyében egyedüli háttérkórházként végig helyt­állt az általa vezetett intézmény, és még most is vannak tartalékmegoldások, a kapacitás növelésére is rendelkeznek konkrét tervekkel. Bár 527 ágyas az udvarhelyi kórház, ennek csak közel felét tudják a Covid–19-betegek kezelésére használni, hiszen a többi osztálynak is működnie kell (például gyermekosztály, ahová nem lehet felnőtteket fektetni, nőgyógyászat stb.), vagy mert a teszteredmény megérkezéséig izolálni kell egy külön teremben a beteget. Bővítés céljából „bevetik” a harcba az udvarhelyi kórházhoz tartozó székelykeresztúri kórházat is, ahol az emeleten már kialakítottak egy 28 ágyas egységet koronavírus-fertőzöttek számára, s még egy ekkora férőhelyes részleg is előkészítés alatt áll. A Szent Pió Egyesület, pedig 5-6 ágyas konténerek beszerzését támogatja, ezeket a kórház udvarán állítják fel.

A legnagyobb nehézséget a humánerőforrás hiánya jelenti a mostani helyzetben – közölte Lukács. A Hargita Népe kérdésére elhangzott, hogy jelenleg 92 alkalmazott nem dolgozik, vagy mert beteg, vagy mert fertőzött, de tünetmentes, vagy mert kontaktszemély.

Bevetik a gyorstesztet is

Azt is elmondta Lukács Antal, hogy továbbra is szeretnék növelni a tesztelési kapacitást, az ehhez szükséges berendezéshez kérnek anyagi támogatást. Végül határozottan kijelentette: a sebészeti és belgyógyászati sürgősségi eseteket továbbra is ellátják.

Ezt erősítette meg dr. Lőrinczi Csaba orvosigazgató is, bár nem tagadta, hogy valóban hosszabb, kényelmetlenebb lehet a várakozási idő. Viszont ettől a héttől a minisztérium gyorstesztek használatát is engedélyezi a sürgősségi eseteknél, ez könnyebbséget jelent majd a továbbiakban a kórháznak és a betegeknek is. Tegnap 130 koronavírussal fertőzött beteget ápoltak a kórházban, közülük nyolcan szorultak lélegeztetőgépre.

András Lehel új önkormányzati képviselő ezúttal a Szent Pió Egyesület képviseletében volt jelen a tájékoztatón. Elmondta, hogy a vállalkozókból álló támogatói kör a tavasszal 1,1 millió lejt gyűjtött össze, lélegeztetőgépek beszerzése után ebből az összegből maradt még 600 ezer lej. A Covid–19-betegek kezelésében hasznosnak bizonyuló vérplazma előállításához szükséges berendezések megvásárlását támogatják, illetve a fentebb már említett tíz konténer megvásárlását.