Tanuszodát építenek Nagygalambfalván is

A nagygalambfalvi uszoda látványterve

A fejlesztési minisztérium finanszírozásával Nagyenyeden, Szovátán, Borson és Nagygalambfalván épül új tanuszoda – jelentette be Cseke Attila fejlesztési szaktárcavezető az RMDSZ közleménye szerint.

Mint írják, Magyarországon ezekben a hetekben zajlik a 19. vizes világbajnokság, amelyen Románia már szerzett aranyérmet. Erre utalva megjegyzik, hogy büszkék David Popovici-ra, aki juniorvilágcsúcsot úszott, és mindenkire, aki képviseli Romániát a világbajnokságon.

„Az ilyen eredményekhez azonban kell a jó infrastruktúra. Mi ilyen tanuszodákat építünk ezúttal újabb négy erdélyi településen, Borson, Nagygalambfalván, Szovátán és Nagyenyeden, amelyeket délelőtt a diákok, délután a felnőttek töltenek meg élettel. Azt vállaltuk, hogy minden kisrégióban sportlétesítményt, uszodát építünk. Jó úton haladunk ennek megvalósításában” – fogalmazott Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes.

Az új tanuszodákban 25 × 15,4 méteres úszómedencék lesznek, amelyekben hat úszósávot különíthetnek el a diákok számára. A medencék mellett a sportlétesítményben edzőterem és tornaterem is lesz, korszerű öltözők és zuhanyzók. Az új tanuszodákban úszóversenyeket is szervezhetnek, hiszen a környezetbarát új épületek eleget tesznek az úszószövetség minden előírásának, a lelátókon pedig 124 néző fér el.

A tanuszodák mellett negyven autó számára lesz parkolóhely, és energiatakarékos épületeket terveznek, tette hozzá a fejlesztési miniszter: hőpumpákkal és napelemekkel állítják elő a szükséges áramot és a fűtéshez szükséges energia több mint felét.

„Közel 120 millió lej finanszírozást biztosítunk a négy tanuszoda felépítésére, mert megértettük, hogy ezek a beruházások fontosak a helyi közösségek számára, és hozzájárulnak ahhoz, hogy mindannyian szebb, fejlődő településeken éljünk, ahol megvan a lehetőség az egészséges életmódra, a sportolásra, korszerű körülmények között” – zárta nyilatkozatát Cseke Attila.

HN-információ

: an accessible web community