Tanulás és szórakozás egy térben

Interaktív foglalkozások a tudományok táborában. Jutalom is a résztvevőknek

Ez a négynapos program egyfajta jutalmat jelent a tanév közben szép eredményeket elért diákoknak – mutattak rá a Tudományok Táborának szervezői. Az Alfalvi Fiatalokért Egyesület (AFE) a korábbi években is tető alá hozott hasonló táborokat, most azonban nemcsak egy, hanem öt tudományág köré építették a foglalkozásokat.

Interaktív foglalkozások a tudományok táborában. Jutalom is a résztvevőknek
Interaktív foglalkozások a tudományok táborában. Jutalom is a résztvevőknek

[dropcap]K[/dropcap]özel húsz résztvevővel, számos tematikus interaktív foglalkozással és szabadidős programmal zajlott Gyergyó­csoma­falván a Tudományok Tábora. A korábbi évek táboraival ellentétben ezúttal nemcsak egy, hanem öt tudományág kapott helyet a programban: a diákok csoportokra osztva foglalkoztak kémiával, politológiával, szociológiával, közgazdaságtannal és pedagógiával. Mindegyik csoportot egy, az adott szakterületen tevékenykedő mentor irányította, a délutáni csapatépítő programok pedig egy pszichológus vezetésével zajlottak.
A tábor elsődleges céljával kapcsolatban a szervezők megjegyezték: arra törekszenek, hogy a foglalkozásokkal felkeltsék a diákok figyelmét, megszerettessenek velük egy-egy tudományágat.
A kémiacsoportban például a környéken található patakok vízminőségének vizsgálatán dolgoztak a táborlakók. – Elsősorban a tehetséges gyermekek kibontakozását segíti a tábor, ugyanakkor a tanár és a diák kapcsolatának megerősítésére is lehetőséget nyújt – mondta a csoportot vezető Kiss Arnold, hangsúlyozva: minderre nem sok esély van iskolaidőben, többek között ezért is tartják fontosnak a Tudományok Táborát.
A tervek szerint jövőre is lesz tudományos tábor, addigra még átfogóbbá kívánják tenni a foglalkozásokat. A Tudományok Táborát Hargita Megye Tanácsa, a Communitas Alapítvány és a Gyergyóalfalvi Közbirtokosság támogatta.

Kertész László

: an accessible web community