Tantermi oktatást szeretnének

Hargita megye járványügyi besorolása zöld, ezért azt szeretnék, hogy a megyében az iskolák már hétfőn elkezdhetnék a tantermi oktatást, továbbá kérik a kormánytól, hogy decentralizálja az iskolák működési formáját meghatározó döntési jogkört – hangzott el többek között Borboly Csaba, Hargita megyei tanácselnök és Hajdú Gábor parlamenti képviselő szerdai csíkszeredai sajtótájékoztatóján.

A Megyeháza Galériában megtartott szerdai sajtótájékoztató még azelőtt zajlott, hogy a kormány bejelentette volna: február nyolcadikáig meghosszabbítják a kötelező online oktatást.

Borboly Csaba megyeitanács-elnök elmondta: azért szeretnék, hogy minél hamarabb folytatódjon a tantermi oktatás, mert esélyegyenlőtlenséget teremt az online oktatási forma. Ez különösen a hegyvidéki településeken igaz, ahol a mobil internet szolgáltatások nem elérhetőek, mert egyszerűen nincs térerő. A megyeitanács-elnök és a képviselő azzal érvelt, hogy a kötelező online oktatást előíró kormányrendelet december 31-ig rendelte el csak az online oktatást, onnantól kezdve automatikusan az iskolák működését szabályozó, korábban érvényes jogszabály előírásai szerint kell eljárni. Mindketten szóvá tették: az nem megoldás, hogy az oktatási intézmények vezetői a szaktárca további útmutatására várnak, hiszen újabb rendelet híján alapértelmezetten a korábbi törvények érvényesek és annak megfelelően kell előkészíteniük az oktatás visszatérését a tantermekbe. Borboly és Hajdú ezért a prefektushoz, valamint az egészségügyi és oktatási minisztériumhoz fordult hivatalos beadvánnyal, amelyben kérik, hogy az iskolák nyitva vagy zárva tartásáról a megyei hatóságok dönthessenek, helyben. Továbbá kérték azt is a kormányt képviselő hatóságoktól, hogy szerezzenek érvényt a korábbi törvénynek, amely lehetővé teszi a tantermi oktatást.

Hajdú Gábor ugyanakkor úgy fogalmazott: nem kell feltétlenül Bukarestre várni, ha egyszer van hatályos jogszabály (a 2020-ban elfogadott 55-ös törvény), amely lehetővé teszi, hogy azokon a településeken, ahol a járványhelyzet ezt lehetővé teszi, normális medereben, azaz a tantermekben folytatódjon az oktatás. Ehhez képest Sorin Cîmpean oktatási miniszter bejelentette: a kormány mai ülésén meghosszabbítja a kötelező online oktatást február nyolcadikáig. Információink szerint ettől még a két Hargita megyei elöljáró továbbra is kitart álláspontja mellett: ahol csak engedi a járvány, működjenek az iskolák.