Tanévet zár a Rocksuli

Gyakorolnak a zenészek Fotó: Katona Zoltán

Vakációs hangulat uralkodik a szentegyházi zeneiskolában, a diákok összefoglaló tanévzáró koncerttel búcsúznak az első oktatási évtől holnap délután. Ez alkalommal, három személy kivételével, az első félév diákjai, valamint néhány friss tag adta tanulásra a fejét, a tanévzáró koncerten ötvennyolc diák fog számot adni a tudásáról.

A három erdélyi városban működő Rocksuli szentegyházi kirendeltsége 2021 őszén indult. Korábban az intézmény vezetője, Ilyés Zoltán ismertette az oktatási módszereiket és a kezdeti félelmeiket, a tanév elején még alig remélték, hogy összegyűl a szükséges létszám, mára már a túljelentkezéssel kell megbirkózniuk.
– A második félévben szinte kivétel nélkül visszajelentkeztek a diákjaink, legtöbben folytatni akarták a féléves tanidőszakban megalapozott munkát – részletezte az első félév utáni hozzáállást az intézmény vezetője.
A Rocksuli működése viszont nemcsak az érdeklődést érintő számokban, de anyagilag is stabilizálódott. Ilyés Zoltán hozzátette, a hétvégi, tanévzáró koncerten összességében ugyanazzal a repertoárral lépnek fel, mint néhány hónappal korábban, viszont igyekeznek javítani a minőséget, és a tanulók számára is színvonalas koncertkörülményeket teremteni.
A holnapi eseményre a hangosítás igényelte a legnagyobb anyagi forrást, a Hargita Megye Tanácsa által meghirdetett pályázaton sikerült támogatást igényelniük.
– Óriási segítség a koncertkörülmények javítására és a hangulat fokozására, hogy lehetőségünk van hangosításra. A zárókoncert fontos hozadéka a diákjaink munkájának, szeretnénk, ha a több hónapos négy fal közötti tanulás és próbák után megtapasztalhatnák az előadók és a közönség közt kialakult élményt és az igazi koncerthangulatot – hangsúlyozta a Rocksuli vezetője.
Az utóbbi időszakban voltak már városi rendezvényeik, részt vettek a szentegyházi gyermeknapon is, hiszen Ilyés szükségszerűnek látja, hogy kapcsolatot építsenek a helyi és a megyei önkormányzattal – mindkét fél egymásból építkezik, és kölcsönös támogatás által fejlődhet.
– A szentegyházi Rocksuli a felajánlott személyi adókból próbál plusz pénzforráshoz jutni, így ehhez mérten a szervezeteknek meghirdetett pályázati lehetőségek jelentősen nagyobb anyagi támogatással járulnak hozzá a működésünkhöz – vázolta az intézmény vezetője.
Elmondta, bár tagsági díjat is gyűjtenek, ez egyelőre – amíg a szentegyházi Gábor Áron Szakközépiskolától bérlik a működéshez szükséges termet – a helyszín és alapeszközök finanszírozását fedezi. A Rocksuli állandó költségei mellett kevés marad a nagyobb befektetésekre, viszont a jelenlegi érdeklődés azt igazolja, hogy szükség van a hosszú távú célokra.
Ilyés Zoltán korábban már elmondta, a Rocksuli területi lefedettsége nemcsak a Homo­ród­mentét érinti, hiszen a Debrecenből induló intézmény „íratlan szabálya” szerint körülbelül száz kilométeres körzetében nem létesíthetnek újabb tagintézményt. A jelenlegi kapacitás szerint csak a Szentegyháza környéki községek zenekedvelőit tudják befogadni, de folyamatosan szeretnének terjeszkedni, és minél tágabb körből bevonni az érdeklődőket.
A tanévzáró koncert holnap délután 4 órakor kezdődik a szentegyházi Gábor Áron Művelődési Házban. Az ötvenkilenc diák közül sokan már egy éve tanulnak valamilyen hangszeren a Rocksulinak hála, s a szervezők szerint e tekintetben az esemény méltó összefoglalója lesz az intézmény eredményességének.

Demeter Adél-Hajnalka

: an accessible web community