Országos akcióterv indul a barna medvék megfigyelésére

Fotó: www.rmdsz.ro

A medvepopuláció menedzsmentjének, valamint az ember és a nagyvad együttélésének javítását célzó projektet indít a Környezetvédelmi Minisztérium – számolt be Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szerdán, sajtótájékoztató keretében.

HN-információ

Az Európai Alapok Minisztériuma és a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium képviselői támogatási szerződést írtak alá a romániai medvepopuláció menedzsmentjére irányuló országos akcióterv megvalósítására. Eszerint európai uniós forrásból 53,5 millió lejt fordítanak a romániai barnamedve-populáció megfigyelésére és egy hosszú távú menedzsmentterv elkészítésére.

– 53 598 950 lejt különítettünk el a Nagy Infrastruktúra Operatív Program 2014–2020 egyik projektjében arra, hogy olyan intézkedéseket foganatosítsunk, amelyek csökkentik az ember és a medve közti konfliktusok számát, ugyanakkor hozzájárulnak a medvék életterének megőrzéséhez és a populáció fenntartható menedzsmentjéhez. Ez a projekt fontos összetevője annak az intézkedéscsomagnak, amellyel csökkentjük az ember és a medve közötti találkozások esélyét, emellett pedig hozzájárul ahhoz, hogy a medvét az erdőben, a saját élőhelyén tartsuk – fogalmazott a tárcavezető.

A kezdeményezés jelentőségével kapcsolatban kiemelte, hogy tudományos kutatások révén választ ad arra a kérdésre, hány medve van Romániában.

– Ezekre kell alapozni a menedzsmentet, az élőhely kapacitása és a szociális elfogadottság függvényében. Az optimális létszám azt jelenti, hogy az emberek konfliktusok nélkül élnek együtt a fajjal, és az államra sem hárul túl nagy nyomás a károk megtérítése miatt – emelte ki Tánczos Barna.

Hegedüs Csilla államtitkár rámutatott arra, hogy az európai alapok minisztériuma további projekteket bonyolít le a biodiverzitás megőrzésére Romániában.

– Több mint 1,3 milliárd eurót fordítunk például erdősítésre és a biológiai sokféleség megőrzésére, 88 ezer háztartásba vezetjük be a víz- és csatornahálózatot, 150 millió eurót fordítunk a Duna-delta természeti kincseinek megőrzésére, a kulturális életének fellendítésére, a tudatos turizmus népszerűsítésére – részletezte az államtitkár.

A romániai barnamedve-populáció megőrzésére irányuló országos terv részeként elvégzik a populáció genetikai megfigyelését és számbeli felmérését, külföldi szakemberek bevonásával; a javak védelmére pedig különböző típusú villanypásztorokat biztosítanak a lakóknak. A projekt részeként egy 60 hektáros rehabilitációs központot hoznak létre a brassói Keresztényhavason (Postăvaru), ahová azokat a medvéket fogják telepíteni, amelyek valamilyen okból nem maradhatnak élőhelyükön, illetve azokat is, amelyek gyakran megfordulnak a lakott területeken.

Forrás: www.rmdsz.ro