Videó – Támogatásokról döntött a megyei tanács

Kihelyezett ülés. Fontos döntések | Fotó: Hadnagy Éva

Farkaslakán tartotta rendkívüli ülését pénteken Hargita Megye Tanácsa. Az eseménynek a helyi művelődési ház adott otthont. Az ülésen többek között tíz udvarhelyszéki településnek, köztük Farkaslakának is utaltak ki összegeket beruházásaik folytatására.

Összesen huszonegy napirendi pontot vitattak meg a megyei tanács pénteki, soron kívüli ülésén. A Farkaslakán tartott kihelyezett tanácsülés legfontosabb része az volt, hogy tíz udvarhelyszéki település számára – köztük Farkaslakának – sikerült összegeket kiutalni az áfából és jövedelemadóból visszaosztott pénzekből, ezzel forrást biztosítva az önkormányzati beruházások folytatására, befejezésére. Mindezek mellett a megyei önkormányzat hitelvonaláról újabb összegeket hívtak le, így Hargita megye fejlesztései is folytatódhatnak. Borboly Csaba megyeelnök hangsúlyozta: nem állítják le a beruházásokat, keresik a megoldást, hogy az utakat tovább tudják építeni.

– Folytatjuk a beruházásokat, az újabb hitelnek köszönhetően kicsit fellélegezhetünk, hiszen ha most leállítanánk a munkát, akkor a törvények szerint három évig nem is lehetne újrakezdeni, s minden bizonnyal jóval magasabb áron, a jelenlegi hitel kamatjának a többszörösén lehetne csak újraindítani – fogalmazott Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A megyei önkormányzat ugyanakkor jóváhagyta a két kistérség működtetéséhez szükséges tagdíjat, nevezetesen a Pogány-havas Kistérségi Társulás, illetve a Szent László Kisrégió számára. Ezáltal az agyagfalvi múzeum működtetéséhez is hozzájárulnak.

Az ülés kezdetén házigazdaként Kovács Lehel, Farkaslaka község polgármestere köszöntötte a megyei önkormányzat tagjait. Megköszönte az eddigi támogatásokat, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben is sikeresen tudnak majd együtt dolgozni. Az elöljáró bemutatta a kilenc településből álló községet, ismertette az eddig megvalósult fejlesztéseket, és a jelenleg zajló beruházásokra is kitért.

Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke az ülés végén elmondta, a legnagyobb hasznuk a kihelyezett tanácsüléseknek, hogy a megyei önkormányzat tagjai megismerhetik testközelből a megyét, amelynek érdekében kifejtik tevékenységüket.

Hadnagy Éva

: an accessible web community