Támogatás csíki községeknek

Ülésezik a testület. A térséget érintő kérdésekben döntöttek | Fotó: HMT Sajtószolgálat

Madéfalván tartott kihelyezett ülést a megyei tanács. Csík térségi településeknek szavazott meg támogatást a jövedelemadó 6%-os visszaosztásából Hargita Megye Tanácsa tegnapi rendkívüli ülésén.

Madéfalván tartott kihelyezett ülést a megyei önkormányzati testület. A hagymafesztivált szervező Madéfalva dinamikusan fejlődő község, jó eredményeket ért el gazdaságfejlesztésben, turizmusban, vendéglátásban egyaránt.
– Számos kiváló kezdeményezésük van, mint például a meleg ebéd, amit saját konyhájukban főznek, és amely nemcsak a napközis gyerekeknek, hanem az időseknek is biztosítja az étkezést – sorolta a község megvalósításait Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.
– Az infrastruktúra fejlesztése mellett az oktatásra fektetnénk nagy hangsúlyt, ugyanis a gyerekek oktatása alapozza meg a közösség jövőjét. Továbbá 22 éves a községben az ifjúsági szervezet, amely tegnap tartott tisztújító ülést, és nagy öröm volt látni, hogy mennyi tenni akaró fiatal van a községben – köszöntötte Szentes Csaba polgármester a megyei testület tagjait.
Forró Hajnalka, a Zöld Péter Általános Iskola igazgatója elmondta, jelenleg három épületben zajlik az oktatás a községben, európai szintű körülmények között, és októbertől bölcsőde is indul.
– A közbirtokosságnak az a célja, hogy az intézményeket, a különböző társadalmi csoportokat, a civil szervezeteket a lehetőségeihez mérten segítse, illetve tagjai is megkapják a megfelelő juttatásokat. Ezeket a célokat a továbbiakban is követik – mondta Szentes Gáspár, a közbirtokosság vezetője.

Fotó: HMT Sajtószolgálat

A döntéshozó testület tegnapi ülésén a 6%-os visszaosztásból Madéfalvának szavazott meg támogatást 380 ezer lej értékben ingatlanvásárlására, amelyben közösségi központot alakítanak ki. Csíkszentmihály 120 ezer lejes támogatást igényelt az egészségház megépítésére, ezt is jóváhagyta a testület.
Karcfalvát 470 ezer lejjel támogatták a polgármesteri hivatal javítási munkálataira és parkoló építésére, Csíkdánfalva községet pedig 500 ezer lejjel az iskolánál zajló munkálataira, Csíkszenttamás önkormányzata is megkapta a korábban igényelt 450 ezer lejes támogatást. Csíkszentdomokos 300 ezer lejt igényelt az utak rendbetételéhez, a kiegészítésre az időközben megemelkedett árak miatt van szükség. Tusnád község iskolabuszt vásárolt, ebben kérték a megyei tanács segítségét, ugyanis, mint Molnár József polgármester elmondta, prioritás számukra a gyerekek biztonságos szállítása. Gyimesközéplok úthengert vásárol az utak karbantartására, Csíkrákos község vezetősége három projekthez kérte a megyei tanács anyagi támogatását, a csíkrákosi óvoda korszerűsítéséhez, illetve két projekthez, amely a tervezés alatt van. Ezenkívül Balánbányának szavazott meg támogatást a testület az utak kövezésére és épületek tatarozására.
Két kiegészítés is napirendre került, az egyik a csíkszeredai megyeháza energiahatékonyságának növelésére vonatkozó dokumentáció elfogadása, a másik pedig a korábban elfogadott, hitelből kifizetendő számlák végösszegének pontosítása.

Adorján Zsófia

: an accessible web community