Tamási megmozgatta a diákokat

Tamási Áron művei kötetekben és nem csak. Interaktív irodalom | Fotó: Hodgyai István

Kvízjátékokkal, film- és felol­vasó­ma­ratonnal, illetve számos más érdekes programmal ünnepelték az iskola névadójának 125. születésnapját a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban. Performansz jellegű programokat szerveztek, hogy minél közelebb kerüljenek a diákok a nagy íróhoz.

Éppen 125 éve, szeptember 20-án született Tamási Áron. Névadójuk születési évfordulója tiszteletére egész napos programsorozattal készültek a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban. Mint Bekő Melinda igazgatóhelyettes tájékoztatott, céljuk, hogy minél jobban megismertessék tanulóikkal iskolájuk névadójának életét és munkásságát.
– Ez az egész hét Tamási Áronról szól, az ünnepségek már a hétvégén, Farkaslakán elkezdődtek, most pedig itt folytatódnak az iskolában – tájékoztatott a pedagógus.
Elmondta, minden évben ünnepséget szerveznek Tamási Áron tiszteletére, idén azonban a 125. évforduló és az emlékév kapcsán rendhagyó szülinapi programot állítottak össze a magyar szakos tanárok.

Fotó: Hodgyai István

Bekő Melinda igazgatóhelyettestől azt is megtudtuk, hogy ezúttal is igyekeztek úgy megszervezni az ünnepséget, hogy közben a tanórák is zavartalanul folyhassanak.
– A programokra előzetesen kellett regisztráljanak a diákok, és annak függvényében vehettek részt a bejelentkezettek, hogy melyiken épp hány hely volt meghirdetve, a többiek pedig maradtak az órán. A következő órán pedig mások mehettek az általuk választott programokra. Nagyon jól ki volt ez találva és megszervezve, hogy mindenki részesüljön ugyanúgy Tamásiból, mind a napi oktatásból – jegyezte meg az igazgatóhelyettes.
A legkisebb diákoktól a legnagyobbakig mindenkinek volt alkalma bekapcsolódni az ünnepi eseményekbe és részt venni azokon, a párhuzamosan zajló helyszíneken. Tamási hangja szólt a sulirádióban, de volt könyvmustra a folyosón és Tamási Tea-ház is nyílt az egyik osztályteremben. Az olvasóteremben Tamási-kvízjátékkal várták a diákokat, de Tamási-filmmaratont is szerveztek. Az Ábel-trilógiát tekinthették meg a tanulók. Felolvasószínházban is részt vehettek, Jakab Tamás színész vezetésével, és együtt, helybeni szereposztással olvashattak egy-egy novellát. Elemisták Tamási-meséket olvastak az olvasókuckóban, de felfedezhették a könyvtár Tamási termét és képeslapot is készíthettek az írónak.

Fotó: Hodgyai István

Ozsváth Imola magyar szakos tanár, a rendhagyó születésnap projektfelelőse elmondta, a terveknek megfelelően sikerült az egész napos ünnepség, amely nem egy túlszervezett esemény volt, hanem performansz jellegű.
– A diákok élték az ünnepet, megmozdult az iskola, hála Tamásinak. Nagyon sok személyt bevontunk a rendezvénybe, főleg a diákokat, hiszen közös munka nélkül nem működik egy ilyen nagy rendezvény, és öröm volt látni, tapasztalni, hogy mindenki ott volt a helyén. Igazi csapatmunka volt – fogalmazott Ozsváth Imola.
Délután 2 órától a kilencedik osztályosok részvételével az iskola vezetősége megkoszorúzta Tamási Áron mellszobrát. Laczkó György igazgató beszédében elmondta, fontos, hogy az iskolájukhoz most csatlakozó diákok is átérezzék és büszkék legyenek rá, hogy Tamási Áron nyomában járhatnak, és ugyanabban az intézményben tanulhatnak, amelynek ő is koptatta padjait.
Rendhagyó módon az ünnepi beszédek helyett Tamási Áron szavai csendültek fel a hangszórókból, ily módon mutatkozva be az író a diákoknak. A régi hangfelvételeken részletek hangzottak el munkásságáról és életfilozófiájáról egyaránt.

Fotó: Hodgyai István

A rendhagyó születésnap biciklis zarándoklattal zárult, vállalkozóbb szellemű diákok egy csoportja ugyanis kerékpárra pattant, és eltekert egészen Farkaslakáig, Tamási Áron szülőházához, hogy ott is leróják kegyeletüket iskolájuk névadója előtt.

Hadnagy Éva

: an accessible web community