Tájfajtákat mentenek

A még fellelhető tájfajta zöldségek feltérképezését, magjainak gyűjtését, szaporítását és szórását tűzte ki célul a Civitas Alapítvány a Hagyományos magok – a biodiverzitás megőrzésének kulcsa elnevezésű projekt keretében. Az alapítvány a hétvégén Lókodban szervez továbbképzést gazdáknak._G204944

D. D.
Udvarhelyszéki és kászoni gazdaságokban kezdődött el a háztáji gazdaságokban még fellelhető magok feltérképezése, az ehhez kapcsolódó adatok gyűjtése. A munkát tavaly kezdték meg a Civitas Alapítvány munkatársai –tájékoztatott Pakot Mónika. A projekt menedzserétől megtudtuk, hogy az adatgyűjtésre azért választották az udvarhelyszéki kisebb falvakat és a kászoni településeket, mert úgy gondolták, itt nagyobb eséllyel találhatnak hagyományos magokat. A feltételezés beigazolódott, a projekt felelőse elégedett a terepmunka eredményével.
A gyűjtés alkalmával a legtöbb hagyományos mag a paszulyfélék közül került ki, de szép számban találtak paradicsom, hagyma, tök és paprikafélék magjaiból is.
– Az adatgyűjtés egy-egy gazdaságban sokszor egész napot vett igénybe. Ilyenkor a magokról és ezek terméseiről készítettünk leírást, fényképeket. Ezek tartalmazzák a növény tulajdonságait, ellenálló képességét. Az adatlapokon a zöldségek forma- és ízvilágát is rögzítettük – fogalmazott Pakot Mónika.
A nyári-őszi hónapok mellett télen is végezték a gyűjtést, esetenként csak az adatközlők elmondása alapján rögzítették a zöldségek jellemzőit. Ezért is tartották fontosnak, hogy idén a Lókodi Ifjúsági Alapítvánnyal közösen kísérleti kertet alakítsanak ki, ahol a begyűjtött magokat ültették el és figyelik meg.
A mai és holnapi képzés alkalmával a résztvevőknek alkalmuk lesz a kísérleti kertben is megnézni az eddigi munka eredményét – tudtuk meg Pakot Mónikától.
A projekt partnere a kolozsvári EcoRuralis Egyesület, amelynek tagjai már évek óta foglalkoznak a tájfajta magok gyűjtésével, megfigyelésével. Kolozsvár mellett hasonló kertet működtetnek, ahol a magok szaporításával is foglalkoznak. Szakmai partnereik Pálfalvi Pál etnobotanikus és Aurel Maxim kolozsvári egyetemi tanár, útmutatásaik alapján készül a növényekről adatbázis.
A háztáji kertekben termesztett tájfajták esetében igen fontos a természetes védekezés, amelyben segíthet a növénytársítás – erről is hallhatnak előadást a hétvégi képzés alkalmával.
A Civitas Alapítvány a kolozsvári szervezettel együtt előkészített megjelenésre kézikönyvet is, amelyben a tájfajták fontosságáról írnak, de az érdeklődők azt is megtudhatják a kiadványból, miként lehet magot fogni egy-egy zöldségféléből. A román és magyar nyelvű kiadvány alaptudást fogalmaz meg a kezdő kertészek számára, közérthető nyelvezettel – mondta Pakot Mónika.