Táborzáró kiállításmegnyitó

Képzőművészek a kiállításmegnyitón. Vége a tábornak, megnyílt a tárlat Fotó: Péter Ágnes

Mátyás József festő, grafikus emlékére szerveztek alkotótábort Csík­szent­már­to­non augusztus elején, amelyen hat képzőművész vett részt. A tábor végén kiállították az idén és a tavaly elkészült műveket a helyi kultúrotthon emeleti termében. A szombati kiállításmegnyitón néhány helyi érdeklődő, a képzőművészek, valamint a tábor szervezői vettek részt.

Csíkszentmártonon idén is megtartották a Mátyás József festő tiszteletére, emlékére az alkotótábort, amelyen ezúttal hat képzőművész vett részt: Balla-Móni Aranka, Csutak Levente, Ábrahám Jakab, Orth István, Forró Ágnes és Xantus Géza. A tábort idén is a helyi önkormányzat szervezte, a résztvevők a faluban levő Viridis Házban voltak elszállásolva, ott alkottak augusztus első hetén, és 6-án, szombaton táborzáró kiállításmegnyitót tartottak a helyi kultúrotthonban. Mint a részt vevő alkotók közölték, a tábor békés, családias hangulatú volt, és egy napot kirándulással töltöttek el. Ellátogattak Szépvízre, ahol a Székely Határőr Emlékmúzeumot látogatták meg, és Csíkkarcfalván felkeresték Macalik Ernő biológust.
Gergely András volt polgármester, a tábor szervezője a tárlat megnyitóján elmondta, hogy azért szervezik meg évről évre a tábort, hogy életben tartsák a Csíkszentmártonhoz tartozó Csekefalva szülöttjének, a húsz évvel ezelőtt elhunyt Mátyás Józsefnek az emlékét.
Az idei alkotótábor végén a helyi kultúrotthon emeleti termében állították ki a műveket. A kiállításmegnyitón Gergely András szervező ismertette a tárlatot a jelenlevőknek, és kiemelte, hogy a művek nagy részét a hazaszeretet jellemzi. Mint mondta, a háromszéki származású Csutak Levente képein látszik, hogy bármerre is sodorta az élet, ő mindig hazavágyott, és a lázárfalvi születésű Ábrahám Jakab grafikus munkáin is szemmel látható a Székelyföld iránti ragaszkodás. Balla-Móni Aranka Németországból érkezett, de Háromszékről származik, és családias derű, barátságosság sugárzik a képeiből. A kolozsvári Forró Ágnes felmenői is háromszéki származásúak, és egyedi hangulatú képein a szervező szerint sajátos látásmóddal ábrázolja a vidéki boldogságot és harmóniát, a békés falusi környezetet. A szervező szerint a nagyszebeni Orth István sajátos formavilággal ábrázolja a földi létet. A kiállításon megtekinthetők Ráduly Mária Piroska és Simó Enikő képzőművészek alkotásai is, akik ugyan nem voltak ott a táborban, de elküldték munkájukat.
Mint megtudtuk, az alkotótáborban készült művek a helyi önkormányzat, vagyis a falu tulajdonában vannak. A korábbi években elkészült alkotások egy részét raktáron őrzik, de sok mű díszíti a falu középületeit. Gergely András elmondása szerint a tavalyi tábor végén nem tudták kiállítani az elkészült képeket, így most állították ki azokat is.

P. Á.

 

: an accessible web community