Továbbra is a szennyvíz a főszereplő

A gyimesközéploki szennyvízhálózat építésének kálváriája most éppen óvás miatt csúszik, de remélhetően tavasszal nyertest hirdetnek a tervezésre, és akkor idén év végén a kivitelezés is elkezdődhet. Idén korszerűsítik a focipályát és megkönnyítenék a Hidegség felé vezető forgalom haladását is. Felsőlokon nemsokára elkészül a szennyvízhálózat megvalósíthatósági tanulmánya, emellett a régi sportcsarnok felújítása és a telekkönyvezés élvez elsőbbséget.

Gyimesközéplok és Gyi­mes­felsőlok korábban közös szennyvízrendszerben gon­dolkodott, de már több mint egy éve a külön utat választották.
A két község közül Középlok továbbra is előbbre tart, bár a bürokratikus akadályok őket sem kímélik: a Versenytanács átvizsgálja a benyújtott jelentkezéseket, elbírálásig pedig hozzávetőleg áprilisig várniuk kell, amíg a részletes kivitelezési tervekre nyertest hirdethetnek – tudtuk meg Gergely Károly polgármestertől. Az elöljáró bízik benne, hogy a két hónapos tervezési határidőt tartani tudja majd a cég, és ha a kivitelezési közbeszerzést nem akadályozzák óvások, ősszel elindulhat a munka „látható” része.
Gyimesfelsőlokon saját pénzből megrendelték a szennyvízhálózat megvalósíthatósági tanulmányát. Pap Imrétől megtudtuk: körülbelül egy hónap múlva kell elkészülnie a tanulmánynak, ezt követi a kiviteli tervek licitje. A következő EU-s finanszírozási időszakig azonban nem számíthatnak uniós alapokra, így kormánytámogatásban van minden reményük, hogy 2021 előtt belevághassanak a megvalósításba.

Fejlesztések, bővítések Középlokon
Tavaly a kultúrotthonok fejlesztésére erősített rá Gyimesközéplok: a megállói és a központi kultúrotthon bútorzattal, utóbbi fény- és hangtechnikai berendezésekkel is bővült. Az 1,6 millió lejes új hidegségi közösségi épületnél éppen tegnap fogtak neki a folytatásnak: most fedik be az épületet, év végére befejezik a teljes beruházást.
A farkaspallói régi iskola helyén épült menedékház ugyanakkor eddig nem fogadott sok vendéget, Gergely Károly azonban elmondta: dolgoznak azon, hogy programokat rendeljenek az épülethez, és az áttörést várhatóan a Gyilkos-tó felé vezető, Damukon áthaladó megyei út felújítása hozza el.

Gergely Károly

Az idei prioritás az ivóvíz- és szennyvízrendszer közbeszerzéseinek lebonyolítása, emellett pedig kisebb, de fontos munkákra készülnek. Ezek egyike a labdarúgópálya 555 ezer lejes korszerűsítése és bekerítése – az összegnek 60 százaléka önrész. Ugyancsak jelentős beruházás történik a 127A jelzésű megyei út és a 12A számú országút találkozásánál: bekötőút és egy új Tatros-híd építésével megkerülnék az útkereszteződésnél levő sorompórendszert. Ennek értékét 1,1 millió lejre becsülik, és a Helyi Fejlesztések Országos Programjából (PNDL) finanszírozzák. A szerződést már aláírták, tavasszal kezdődhet a kivitelezés. Ugyanakkor az országút mentén a járdaépítést is folytatnák.
– A közvilágítás terén is sikerült fejlesztenünk az elmúlt években, és nagyon jók a tapasztalataink. Egyelőre csak a főút és a Hidegségen átvezető megyei út mentén korszerűsítettünk, idén lehetőségeinkhez mérten bővítenénk a mellékpatakok irányába – jegyezte meg Gergely Károly.

PUG-tól sportcsarnokig
Gyimesfelsőlokon tavaly az általános városrendezési terv elfogadása képezte az egyik legfőbb prioritást. Nem sikerült ugyan végigvinni a teljes procedúrát, mert jelenleg is a terv különböző jóváhagyásaira várnak, de a PUG elkészült és legkésőbb nyáron pontot tesznek a végére – véli Pap Imre.

Pap Imre

Jobban haladtak a tűzoltószertárral: tavaly decemberben befejezték az építését, a polgármester szerint napok kérdése a műszaki átvételezés. Az elöljáró ugyanakkor elmondta: „várakozáson felüli” lendülettel valósult meg a tájház. A falubeliek közadakozása rendkívül hatékony volt, és bár nincs a tájháznak rendszeres nyitvatartása, mégis mindig „nyitva áll” a bejelentkező csoportok számára.
Haladtak a telekkönyvezéssel is: mintegy kétezer parcellát mértek fel eddig, aláírt szerződésből további ezerre futja, és közben figyelik a pályázati kiírásokat ezen a területen. Pap Imre szerint három éven belül telekkönyvezhetők a külterületek.
Az idei egyik legégetőbb feladatuk azonban a régi sportcsarnok tetőzetének felújítása. Ez az a helyszín ugyanis, ahol nagyobb rendezvényeket tudnak szervezni, de jelenleg befolyik a tetőn az esővíz. Jót haladtak viszont a központi kultúrotthon felújításával: a 600 ezer lejes beruházásból hátravan még a hang- és fénytechnikai berendezések vásárlása és beszerelése, de a bútorzati csere és a színpadtechnikai elemek korszerűsítése, cseréje már megtörtént.

Kovács Hont Imre