Szombaton tartják a Szalmakalap Fesztivált

Idén is megszervezik a Szalmakalap Fesztivált Kőrispatakon. A rendezvény célja éltetni a hagyományokat és kikapcsolódási, találkozási lehetőséget biztosítani a helyi lakosoknak.

Kőrispatakon 2001. július 21-én avatták fel hivatalosan a szalmakalap-múzeumot. Ezt követően jelentősen megnőtt a kistelepülésre látogatók száma, így a múzeum fennállásának ötödik évfordulóján határozták el, hogy megszervezik az első Szalmakalap Fesztivált. A rendezvényt mindig a július 21-hez legközelebb eső hétvégén tartják, így idén július 23-án, szombaton várják a látogatókat.
Szőcs László, a rendezvény programfelelőse elmondta, a helyiek számára megatározó az esemény, nagyon sok elszármazott visszatér ilyenkor.
– Nem nagy rendezvény, de jelentős a falu életében. Teret ad a találkozásra mindazoknak, akik valamennyire kötődnek Kőrispatakhoz – fogalmazott.
Mint mondta, nagyon várják és számon is tartják a dátumot a helyiek, ami már szinte piros betűs ünnepként szerepel a naptárukban. A falunapot az elmúlt években rendszeresen megtartották, 2010-ben marad el, amikor egy áradás miatt le kellett mondaniuk róla, illetve 2020-ban a világjárvány miatti korlátozások miatt nem szervezték meg.
– Tavaly azonban családiasabb hangulatban, de sikerült újra megtartani – részletezte a szervező. – Arra próbáltuk építeni a rendezvényt, ami az itteni embereknek fontos, illetve hagyományaink megőrzésére.
– Mivel falunapról van szó, a programokat igyekeztünk idén is úgy összeválogatni, hogy minden korosztály találjon magának kedvére valót – tette hozzá.
A program a hagyományoknak megfelelően istentisztelettel kezdődik, majd a templomozás után megkoszorúzzák a világháborús emlékművet. Ezt követően indulhat a szórakozás. Idén is lesz főzőverseny, amely során a csapatok bográcsban készítik el ételeiket.
– Általában a helyiek és a szomszéd településekről érkezők csapatai mérik össze tudásukat, az elkészült finomságokat pedig közösen fogyasztjuk el.
A falu központjában lévő szabadtéri színpadon különböző kulturális programok várják a kikapcsolódásra vágyókat.
– Elsősorban az a cél, hogy a helyieknek biztosítsunk bemutatkozási lehetőséget. Az érdeklődők figyelemmel követhetik az iskolás gyermekek műsorait, amelyeket a helyi pedagógusok tanítottak be, de lesznek különböző versenyek, vetélkedők. Idén újdonságként bicikliversenyt is hirdettünk, gyorsaságit és lassúságit egyaránt – mondta el Szőcs László.
Mindezek mellett egész nap látogatható lesz a szalmakalap-múzeum, megtekinthetik az érdeklődők, miként készül a szalmakalap, ízelítőt kaphatnak az ősi mesterségből, este pedig koncertek és tábortűz zárja majd a rendezvényt.

Hadnagy Éva

: an accessible web community