Szobrot emelnek Mártonffy Györgynek

Markáns székelyt és humánus püspököt formázott meg Varga Gábor Fotó: Szőcs László

A búcsús szentmise után, szom­baton, augusztus 15-én Már­tonffy György egész alakos szobrát áldják meg Karcfalva köz­pontjában. A község falunapi rendezvénysorozatának ez az egyik fénypontja.

Markáns székelyt és humánus püspököt formázott meg Varga Gábor Fotó: Szőcs László
Markáns székelyt és humánus püspököt formázott meg Varga Gábor Fotó: Szőcs László

[dropcap]S[/dropcap]zobrot állít Karcfalva az egyik legjelesebb szülöttjének, Mártonffy Györgynek, akit a katolikus restauráció idején, 1713-ban neveztek ki erdélyi megyéspüspöknek, s akinek nagy szerepe volt a lelkipásztori munka újraszervezésében és a papképzésben. Az „akié a fundus, azé a capella” elve alapján a katolikus egyház az ő püspöksége idején foglalta vissza templomainak egy részét, többek között a kolozsvári Szent Mihály-templomot. Püspöksége alatt szülőfalujáról sem feledkezett meg: a Nagyboldogasszony-templom bővítése és a torony felső részének a megnagyobbítása is az ő idején történt. E téren is sokat köszönhet neki a falu.
– Úgy gondoljuk, az egyházközségnek régi adóssága a szoborállítás – hangsúlyozta Farkas Árpád plébános, aki a község elöljáróival együtt a dombóvári Varga Gábor keramikust, szobrászművészt kérte fel a szobor megalkotására.
– Nagy örömmel fogadtam a felkérést, hogy egy Mindszenty-és egy Márton Áron-szobor után, most Mártonffy György püspöknek készíthetek szobrot – nyilatkozta megkeresésünkre Varga Gábor. – Mivel műemlékkörnyezetben, az iskola előtt lesz felállítva, nem akartam modern felfogású szobrot alkotni, inkább barokkos ábrázolást választottam. A püspök eredeti címerét is elkészítettem pirogránitból, azt feltesszük az iskola falára, így egységes látványt alkotnak.
Az 1721-ben elhunyt püspöknek több fennmaradt képmása is ismert, ezek egyikével kezdődik a gyulafahérvári érsekségen a püspökök arcképcsarnoka, és mivel ezt tartják a leghitelesebbnek, a szobor is ez alapján készült.
– Nagyon erőteljes ember volt, mindamellett, hogy rendkívül humánus is. Iskolát alapított, a vagyonát végrendeletileg jótékony célokra hagyta, emellett harcias, kemény, székely ember volt, és úgy vélem, ezt kellőképpen tükrözi a szobor – emelte ki a művész. – Markáns, erős, tiszta tekintetű, vigyázó szemű, kicsit oldalra néző képmást készítettem, de ugyanakkor a mozdulatában a békesség, a megbékélés és a hit stabil viszonyát próbáltam kifejezni.
A kerámia alapanyagú, bronzmázas (pirogránit), két méter magas szobrot 1,2 méter magas bazalt kőtalapzatra helyezik el. A kőalapot dr. Jakab Gyula Gyergyószentmiklóson élő professzor ajándékozta a falunak, aki az alkalomra a templomhoz vezető út mellett található barokk Mária-szobrot is letisztította.
A szobor elkészítése mintegy 1,6 millió forintba, több mint 20 ezer lejbe került. – Ez jórészt közadakozásból, a polgármesteri hivatal, az egyházközség és a közbirtokosságok támogatásával gyűlt össze és részben a mi felajánlásunk – mondta Varga Gábor.

[box type=”shadow” ]Színes, zenés falunap A szobor megáldását a karcfalvi–csíkjenőfalvi Ifjúsági Fúvószenekar ünnepi koncertje követi a piactéri színpadon. 18 órától a Csíkszentkirályi Vadrózsák Néptáncegyüttes Emberek, sorsok című műsora lesz látható, 19 órától a csíkdánfalvi vonószenekar lép fel. Este szabadtéri buli. Vasárnap, augusztus 16-án minifoci-bajnokság lesz a futballpályán, 16 órától az Arany Griff Rend középkori harci bemutatója a községközpontban, majd 17 órától ünnepi gálaműsor a piactéri színpadon. Fellépnek: az Arany Griff Rend, a Mernyei Hagyományőrzők, a Padlótörők Néptánccsoport, Leitner Alexandra, Ágoston Edina, György Botond humorista. 20 óra 30 perctől Zanzibár-koncert lesz, végül a rendezvénysorozat utcabállal zárul. Állandó programként a művelődési otthon dísztermében az épített örökség védelméről szóló fotókiállítás tekinthető meg. Szervezők: Karcfalva Község Polgármesteri Hivatala, Csíknagyboldogasszony egyházközség, Csorgó Fiatalok Szervezete. Támogatók: Karcfalvi Larix Közbirtokosság, Jenőfalvi Tercs Közbirtokosság, Communitas Alapítvány, Impex Aurora Kft., Garden Proiect Kft.[/box]

Daczó Katalin

 

: an accessible web community