SzínpadON: Szent Efrém Férfikar – Bartók 140

FOTÓ: HAGYOMÁNYOK HÁZA

A budapesti Hagyományok Háza online sorozata, a SzínpadOn különleges koncertet tűz műsorára holnap, március 25-én. Az est programjában Bartók Béla férfikarai szerepelnek a Szent Efrém Férfikar és Szokolay Dongó Balázs tolmácsolásában.

Időutazásra invitál a Hagyományok Háza Bartók inMotion című hetvenperces koncertszínházi előadása, amiben – a Szent Efrém Férfikar nyolc énekese mellett – Szokolay Dongó Balázs népi fúvós hangszereken működik közre. Bartók Béla férfikarai és az ezeket keretbe foglaló népzenék mesévé teljesednek ki. A történet egy férfiember életének állomásait, lelki stációit: az eszmélést, találkozást a szerelemmel, a küzdelmet, a visszatekintést és a halált vetíti elénk. Az életszakaszok között Bartók gyűjtései késztetnek elmélyedésre.
– 2008 óta dolgozunk Bartók Béla férfikarain, s mivel a művek technikailag rendkívül nehezek, elsajátításuk, előadásuk nagy hozzáértést igényel – világít rá a koncert részleteire Bubnó Tamás, az együttes vezetője. – Talán nem lehet véletlen, hogy a világ nagy koncerttermeiben e művek ritkán hallhatók. Mi is mostanra éreztük késznek magunkat a bemutatásukra. 2015-ben már Bartók & Folk címmel lemezt készítettünk, s most ennek a hangfelvételnek az anyagát fejlesztettük tovább. Kifejezett célunk, hogy ezzel az előadással a nagyközönség számára is érthetővé tegyük a zeneköltő remekműveit.
Bartók Béla méltán az egyik legismertebb magyar zeneszerző, aki sajátos zenei nyelvével mély nyomot hagyott a XX. század zenetörténetében. Zongorára, zenekarra írt művei, valamint kamarazenéje mellett azonban valóban kevéssé váltak ismertté férfikarai: Bartók mindössze hat ilyen opust komponált 1903–1935 között.
A programot Bubnó Tamás Liszt-díjas, érdemes művész koncepciója alapján alkotta meg a Szent Efrém Férfikar, amelyben a mozgás elsősorban a szólamok és zenei anyagok tartalmi magyarázatául szolgál.
Az előadást az együttes eredetileg 2020. szeptember 26-án New Yorkban – Bartók Béla életének utolsó állomásán, halálának 75. évfordulóján – tervezte bemutatni. A járványhelyzet miatt meghiúsult produkciót holnap 2021. március 25-én, Bartók születésének 140. évfordulóján a Hagyományok Háza online közvetíti.
További információk a https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/szinpadon-szent-efrem-ferfikar-bartok-140 vagy a https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/folkhatter-szent-efrem-ferfikar-bartok-140 honlapon.

A Kékszakállú herceg vára Kolozsváron
A Kékszakállú herceg vára című operaelőadás felvételét vetíti a Kolozsvári Magyar Opera Bartók Béla születése 140. évfordulója alkalmából – közölte az intézmény. Az előadás az opera YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán tekinthető meg március 25-én. Az előadást Szinetár Miklós rendezte, vezényel Jankó Zsolt. A kékszakállú herceget a nemzetközileg elismert Szabó Bálint játssza, Juditot az Érdemes Művész és Liszt Ferenc-díjas Meláth Andrea alakítja. A díszletet és a jelmezeket gróf Bánffy Miklós ősbemutatóra készült tervei alapján rekonstruálták. A koronavírus-járvány miatt Kolozsváron továbbra sem szabad közönség jelenlétében színházi és operaelőadásokat tartani.