Színházi világnap a Figuránál

Az online programok mellett a lehetőségekhez mérten élőben szervezett eseményeket is ajánl közönségének a színház világnapján a gyergyószentmiklósi társulat. A kikapcsolódni vágyók archív felvételek, online játékok közül válogathatnak, valamint kulisszatúrára, borkóstolóra és könyvbemutatóra is várják őket a színház épületébe.

HN-információ

A korábbi évek hagyományos és legkedveltebb színházi világnapi programpontja a kulisszatúra, amelyet kis létszámú résztvevővel ugyan, de megszervez a gyergyószentmiklósi társulat. A „kulisszatúrázók” a színészek kalauzolásával betekintést nyerhetnek a színház működésébe, a színpadtechnika rejtelmeibe, a gyártási és szervezési folyamatokba. A vezetések szombaton délelőtt 11 órától félóránként indulnak szervezett csoportoknak, 12 óra 30 perctől pedig nyitott vezetésre kerül sor, amelyre bárki jelentkezhet.

Délután öt órától Tamás Gyopár Apus könyve című kötetének bemutatóját tartják a színház stúdiótermében. Tamás Gyopár egykori helyi újságíró személyes hangvételű, családtörténeti tematikájú könyvében tizenkét november elseje apropóján négy testvér mesél Apusról, Apusnak, „hogy önmagának segítsen az elengedésben.” Az előadásra a helyek száma korlátozott.

19 órától a YourLivingroomban tart borkóstolót Kolozsi Borsos Gábor a Színész házon kívül projekt keretén belül. A tavaly feburárban indított program által minden hónapban a társulat egy-egy előadója kerül a figyelem középpontjába, így a nézők a színpadon kívül is találkozhatnak a színészekkel, megismerve őket más oldalukról is. A héttételes borkóstolóra a belépő 35 lejbe kerül, a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

A színházi világnapról készült összefoglaló este nyolc órától megtekinthető a Gyergyó TV képernyőjén, valamint a társulat Facebook oldalán. A színház YouTube csatornáján archív felvételeket láthatnak a nézők: délelőtt 10 órától az Incanto című mesejátékot Csiki Zsolt rendezésében, délután 6 órától pedig a 2016-17-es évadban bemutatott Phaedra című előadást láthatják a nézők Albu István rendezésében.