Színházi élmény autóbuszban

Mozgalmas az évad vége. Dálnoky Réka és Nagy Pál | Fotó: Tomcsa Sándor Színház

Bukarestbe és Kisvárdára is elviszi a Száll a kakukk fészkére című előadását a székelyudvarhelyi színház, ám ezekkel a vendégszereplésekkel még nem ér véget az évad. Lesz még egy igazán rendhagyó bemutató, ami egy autóbuszban játszódik, és közben a közönséget egy kérdőív kitöltésére buzdítják.

Múlt pénteken a 2021–22-es évad utolsó hónapjának eseményeiről számolt be Nagy Pál, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház igazgatója, valamint Dálnoky Réka művészeti vezető, az eseményen két új bemutató is terítékre került.

Száll a kakukk…

A helyi nézők az évad egyik nagysikerű darabját, a Száll a kakukk fészkére című előadást utoljára június 9-én, csütörtökön tekinthetik meg. Az udvarhelyi teátrum ezzel az egész országra kiterjedő jótékonysági kezdeményezéshez csatlakozik, amely az ukrajnai művészek megsegítését célozza meg, így az előadás teljes bevételét erre a célra ajánlják fel. A „Kakukk…” utána Bukarestbe megy, a Vladimir Anton által rendezett darabot június 11-én, a fővárosban első alkalommal jelentkező magyar színházak fesztiválján, a BukFeszten játsszák. Nagy Pál hangsúlyozta, hogy ez a színházi seregszemle egyrészt a bukaresti magyar közönség számára kíván színvonalas előadásokat nyújtani, másfelől az ott élő kritikusokhoz és színházi szakemberekhez is szeretnének eljutni a MASZÍN (Magyar Színházi Szövetség) tagszínházak legnívósabb produkcióival.
– Mivel a szakma számos képviselője nagyon távol lakik tőlünk, ezért úgy döntöttünk, ha Mohamed nem megy a hegyhez, akkor a hegy megy Mohamedhez. Színházunk Udvarhely kulturális nagykövete, ezért fontos, hogy jó hírét keltse a városnak – fogalmazott az igazgató.
A művészeti vezető ezt azzal egészítette ki, hogy a székelyudvarhelyi színházra az utóbbi években egyre többen felfigyeltek román szakmai körökből is.
Június 25-én ugyancsak a Száll a kakukk fészkére című előadással vesznek részt a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválján, ahol a darab a versenyprogramban szerepel.

Újdonságok

A nemzetközi gyermeknap alkalmából láthatta először a közönség az Udvarhely Bábműhely és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem koprodukcióját, az Aranyszívű Juliska című bábjátékot. Június 22-én pedig várják az érdeklődőket a Szerbusz! című előadás bemutatójára, amely egy autóbuszban játszódó kísérleti színházi előadás. A nézők és színészek az utastérben vesznek részt képzeletbeli utazáson. Ezt a produkciót egyszerre csupán 26 személy nézheti meg. Június 28-án, 29-én és 30-án még beülhetünk a buszba, sőt a következő évadban is sokszor műsoron lesz a rendhagyó produkció.
A múlt pénteki sajtótájékoztatón beszéltek arról is, hogy az évad végéhez közeledve közzétettek egy kérdőívet, amelyben a közönség véleményét kérik ki az előadásokkal, színészi alakításokkal kapcsolatban. A mindössze pár percet igénylő felmérésben a nézők szavazhatnak kedvenc színészükre is. Hogy minél több személyt visszajelzésre sarkalljanak, a kitöltők között a hónap közepén kisorsolnak egy kétszemélyes bérletet, valamint egy exkluzív fotózást valamely előadás díszletével.

HN-információ

: an accessible web community